Din ce în ce mai multă contaminare cu salmonella la puii din Marea Britanie.
În Marea Britanie a fost raportată o creștere a numărului de păsări de curte contaminate cu Salmonella Infantis, atât în carnea crudă, cât și în cea procesată.
Bacteria poate provoca boli grave, uneori fatale. The Guardian a fost cea care a publicat rezultatele testelor făcute în cadrul unei investigații efectuate de Biroul de Jurnalism de Investigație (BIJ), potrivit Agrifood.
Salmonella infantis multirezistentă este o variantă legată de focare de intoxicare alimentară, inclusiv unul din Statele Unite în care cel puțin o persoană a murit.
O parte din carnea contaminată fusese importată în Marea Britanie, dar această ”superbacterie” a fost găsită și în fermele britanice de păsări.
Infectarea păsărilor și a altor animale poate avea loc prin furaje, în incubatoare sau prin fecale. Există peste 2 mii de tipuri de salmonella, iar infantis este considerat a fi printre cele mai virulente, deoarece se răspândește rapid, provocând frecvent boli umane.
Contaminarea poate fi periculoasă, chiar fatală, în special pentru sugari și bătrâni. Majoritatea oamenilor reușesc să iși revină fără a fi nevoie sa apeleze la antibiotice, însă aceste medicamente sunt recomandate în cazurile cele mai severe.
Datele de sănătate publică ale Guvernului britanic arată că aproximativ 400 de persoane au fost infectate cu Salmonella infantis în 2019 și 2020, deși cifra reală poate fi mai mare, deoarece nu sunt raportate toate cazurile.
Un raport al Agenției pentru Sănătatea Animalelor și Plantelor privind focarele din fermele britanice de pui a spus că ”odată introdusă într-o țară, ritmul cu care Salmonella infantis se răspândește și se stabilește în lanțul de producție al țării respective este extrem de rapid provocând o mare îngrijorare”.
În Irlanda de Nord, care este un centru important de producție de păsări și care asigură 30% din necesarul pieții de păsări al Marii Bitanii, înregistrările specifice au arătat că testele au detectat Salmonella infantis de cel puțin 114 de ori din 2016.
Printre țările de origine citate se numără Irlanda și Ungaria. În timp ce într-unul dintre cazurile din Marea Britanie, detectarea bacteriei a dus la sacrificarea a peste 100.000 de pui infectați, în Irlanda de Nord o astfel de măsură nu a fost aplicată. Asta a însemnat că produsele infectate erau vândute liber.
Salmonella infantis nu este considerată o tulpină ”reglementată” în Marea Britanie. Aceasta înseamnă că nu există nicio obligație legală de a distruge păsările infectate.
În plus, în multe cazuri, a fost găsită rezistență parțială sau totală la ciprofloxacină, un antibiotic fluorochinolon utilizat adesea pentru a trata toxiinfecțiile alimentare severe, și este încă folosită în producția de păsări la nivel internațional.
Utilizarea pe scară largă a antibioticelor în ferme poate crea incubatoare de boli mortale rezistente la medicamente. În ultimul deceniu, industria britanică a păsărilor de curte a redus semnificativ utilizarea anuală a antibioticelor, fiind una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial.
Citește și:
Bacteriile Salmonella au fost descoperite în cea mai mare fabrică de ciocolată din lume Wieze, condusă de gigantul elvețian Barry Callebaut, care se află în Flandra, nord-vest de Bruxelles, a anunțat joi firma potrivit CBS News.
Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru AFP că producția a fost oprită la fabrica care produce ciocolată lichidă în loturi angro.
”Toate produsele au fost blocate. Barry Callebaut contactează în prezent toți clienții care ar fi putut primi produse contaminate. Producția de ciocolată în Wieze rămâne suspendată până la o nouă notificare”, a declarat purtătorul de cuvânt, Korneel Warlop.
Firma a contactat toți clienții și le-a cerut să nu trimită niciun produs pe care l-au făcut cu ciocolată fabricată la fabrica Wiese începând cu data de 25 iunie.
Agenția belgiană pentru siguranța alimentelor AFSCA a fost informată, iar un purtător de cuvânt a declarat pentru AFP că a deschis o anchetă.
Fabrica de la Wieze nu produce ciocolate pentru a fi vândute direct consumatorilor, iar firma nu are încă motive să creadă că orice bunuri contaminate fabricate de clienți au ajuns încă pe rafturile magazinelor.
Sperietura vine la câteva săptămâni după un caz de ciocolată contaminată cu salmonella în fabrica Ferrero din Arlon din sudul Belgiei care produce ciocolată Kinder.
Autoritățile sanitare belgiene au anunțat pe 17 iunie că au dat undă verde repornirii fabricii gigantului italian pentru o perioadă de testare de trei luni.
Citește întreaga știre AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci