Fermele de vaci, excluse de la regulile privind emisiile poluante ale activităţilor agricole şi industriale din Uniunea Europeană

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Comisia Europeană a salutat cu entuziasm acordul provizoriu obținut între Parlamentul European și Consiliul European privind actualizarea dispozițiilor referitoare la emisiile generate de industrie și de marile ferme de creștere intensivă. 

Această actualizare, potrivit comunicatului de presă emis de executivul comunitar și citat de Agerpres, va juca un rol semnificativ în transformarea economiei europene către un model mai curat, circular și competitiv, cu emisii neutre de carbon până în 2050.

Legea revizuită, în urma adoptării oficiale, va contribui la orientarea investițiilor industriale necesare pentru a realiza această tranziție esențială. Prin stimularea inovării, aceasta va crea un cadru care va recompensa pionierii energiei verzi, va asigura condiții de concurență echitabile pe piața UE și va consolida investițiile pe termen lung pentru industrie.

Virginijus Sinkevicius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, a subliniat importanța acestui acord: "Aceste măsuri convenite vor reduce emisiile de poluanți din industrie și din marile ferme de creștere intensivă a animalelor în aer, apă și sol, vor utiliza substanțe mai puțin periculoase și vor contribui la o industrie durabilă în Europa, protejând sănătatea și mediul nostru".

Noua lege va impune limite mai stricte asupra emisiilor poluante provenite de la instalațiile industriale, acoperind surse suplimentare de emisii și facilitând autorizarea, reducând în același timp costurile administrative și sprijinind inovația tehnologică.

De asemenea, legea actualizată va extinde sfera de aplicare a normelor către marile ferme de creștere intensivă a animalelor, inclusiv a celor de porci și păsări, cu o posibilă extindere și asupra fermelor de bovine într-o etapă ulterioară.

"Normele actualizate vor oferi mai multe oportunități pentru pionierii inovării din UE, care vor putea testa tehnici emergente mai performante, având acces la autorizații mai flexibile", a subliniat Sinkevicius. Un nou Centru de Inovare pentru Transformarea Industrială și Emisii (INCITE) va fi creat pentru a sprijini industria în identificarea soluțiilor de control al poluării și a tehnologiilor transformatoare.

Măsurile consolidante vor sprijini, de asemenea, investițiile în economia circulară și vor reduce poluarea chimică, stabilind cerințe clare privind utilizarea resurselor și reducerea substanțelor chimice toxice în procesele industriale.

După adoptarea oficială a directivei revizuite, statele membre vor avea la dispoziție 22 de luni pentru a pune în aplicare noile norme. În paralel, Comisia Europeană va lucra la manuale de raportare și alte acte secundare pentru a se asigura că operatorii și statele membre sunt pregătite să raporteze conform noilor reglementări, care urmează să intre în vigoare în 2028, odată ce Regulamentul privind Portalul Emisiilor Industriale devine lege oficială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel