Fermierii americani cer aprobarea vaccinării împotriva gripei aviare pentru a proteja efectivele de păsări și vaci

Foto: Italo Melo - Pexels
Foto: Italo Melo - Pexels

Fermierii din Statele Unite au intensificat presiunile asupra Administrației Biden, solicitând permisiunea de a vaccina puii, curcanii și vacile împotriva gripei aviare, care a devastat sectorul zootehnic în ultimii trei ani. Industria cărnii de pasăre din SUA, evaluată la 67 de miliarde de dolari, se confruntă în această toamnă cu riscuri duble, provenind atât din contactul cu fermele de vaci, cât și din cauza păsărilor migratoare care răspândesc virusul, informează Reuters.

Citește și: Actrița Dame Maggie Smith a murit. A jucat-o pe profesoara McGonagall, în Harry Potter

De la începutul epidemiei în 2022, peste 100 de milioane de pui și curcani au fost uciși de gripa aviară, provocând pierderi economice semnificative. Rose Acre Farms, al doilea cel mai mare producător de ouă din SUA, se numără printre companiile care cer Departamentului Agriculturii din SUA (USDA) să permită vaccinarea. Directorul general al companiei, Marcus Rust, a declarat că au fost nevoiți să relocheze o fermă de pui din Indiana din cauza proximității acesteia față de o rezervație naturală frecventată de rațe migratoare.

"Suntem fermieri. Vrem ca animalele noastre să trăiască", a spus Marcus Rust, subliniind nevoia urgentă de protecție împotriva virusului.

Răspândirea virusului și îngrijorările legate de sănătatea umană

Gripa aviară a fost deja identificată în efectivele de vaci din 14 state americane, iar cazurile de infecție detectate la 13 muncitori din fermele de păsări și fabricile de lactate au alarmat experții în sănătate publică. Oficialii federali sunt îngrijorați de riscul de contaminare umană în urma contactului cu animalele infectate.

Luna trecută, principalele asociații ale producătorilor americani de ouă, carne de curcan și lactate au trimis o scrisoare secretarului Agriculturii, Tom Vilsack, solicitând urgentarea studiilor privind vaccinurile și aprobarea vaccinării pentru a preveni noi focare de gripă aviară. De asemenea, mai mulți parlamentari americani susțin că USDA ar trebui să accelereze cercetările în acest domeniu și să adopte măsuri concrete pentru a proteja fermele.

Vaccinarea, o soluție dificilă și controversată

USDA colaborează cu agenții federale și locale, precum și cu cercetători, pentru a proteja efectivele de animale și fermierii, explorând în același timp opțiunea vaccinării împotriva gripei aviare. Cu toate acestea, o campanie de vaccinare la scară largă întâmpină provocări majore. Într-o scrisoare adresată Congresului în luna martie, Tom Vilsack a avertizat că vaccinarea ar putea duce la restricții comerciale, deoarece multe țări interzic importurile de carne de pasăre vaccinată din cauza temerilor că vaccinul ar putea ascunde prezența virusului.

"Vaccinarea pe scară largă a păsărilor din ferme nu este posibilă pe termen scurt", a declarat Vilsack în scrisoarea sa.

Totuși, mai multe țări reevaluează această opțiune. Franța a început anul trecut vaccinarea rațelor împotriva gripei aviare, iar Noua Zeelandă, care nu a raportat cazuri de gripă aviară, testează un vaccin pe cinci specii de păsări sălbatice.

Impactul economic și creșterea prețurilor la ouă

Gripa aviară a provocat pierderi masive în industria de ouă, ucigând 17 milioane de găini ouătoare doar între aprilie și iulie anul curent, conform datelor USDA. Această reducere a efectivelor a determinat o creștere abruptă a prețurilor la ouă. În august, prețul unui carton cu 12 ouă a ajuns la 3,20 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni.

Experții din industrie, precum Brian Moscogiuri, vicepreședinte la Eggs Unlimited, avertizează că sectorul ouălor va trebui să mărească oferta pentru a reduce prețurile, dar sezonul de migrație a păsărilor sălbatice adaugă incertitudine și riscuri suplimentare de noi focare de gripă aviară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel