Conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Baloteşti (ICDCB Baloteşti), prin utilizarea dolomitei amorfe ca sursă de calciu şi magneziu, în alimentaţia bovinelor, cantitatea de lapte produsă de vaci a crescut cu 1,5 litri în plus pe cap de vită furajată. În condiţiile în care, în medie, preţul litrului de lapte ce pleacă de la producători spre procesatori este de 1,2 RON/L reiese că, într-un an de zile, un fermier poate obţine, în plus, 657 de RON pentru fiecare cap de vită de lapte pe care o deţine, echivalentul producţiei suplimentare de lapte pe care o obţine în plus şi care ajunge astfel la 548 de litri pe cap de vacă de lapte.
„Dacă luăm exemplul unei ferme cu un efectiv de 600 de vite din care 300 sunt mulse şi care furnizează circa 6.000 de litri de lapte pe zi, efectele dolomitei amorfe ar duce la creşterea volumului de lapte obţinut zilnic cu 7,5 la sută, până la aproximativ 6.450 de litri. Doar această diferenţă cantitativă de lapte oferă un venit suplimentar zilnic de 540 RON iar dacă volumul de lapte produs se menţine constant pe perioada unui an, venitul suplimentar al fermei ajunge la 197.100 RON (aproximativ 46.000 EURO), explică Moise Fluieraş administrator la Exploatarea Minieră Harghita, companie ce deţine singurul zăcământ de dolomită amorfă din Europa.
Dolomita amorfă este comercializată sub denumirea DEL-CA-MAG iar efectele benefice pe care le are asupra bovinelor nu se opresc doar la creşterea cantităţii de lapte. „Un alt efect constatat în urma studiului comparativ efectuat este acela al creşterii conţinutului de grăsime în lapte cu 0,5%” explică doctor chimist Maria Serdaru, cercetător ştiinţific în cadrul ICDCB.
„Pentru crescătorii de vaci de lapte acest aspect este unul extrem de important deorece influenţează preţul cu care o fermă vinde laptele la procesator, laptele mai gras fiind şi mai scump. Fermierii trebuie să ţină cont de faptul că, la recepţia calitativă a laptelui, acesta este supus testelor iar laptele cu un conţinut de grăsime sub 3.2% este susceptibil de falsificare. Cu cât laptele este mai gras cu atât fermierul poate obţine un preţ mai bun” declară Moise Fluieraş. Cu cât laptele are o
O confirmare în acest sens vine din partea lui Manea Gabriel, deţinătorul unei ferme de 55 de vaci de lapte în Satu Mare, care a utilizat DEL-CA-MAG, în hrana animalelor. După cum declară acesta, în urma efectelor benefice ale dolomitei amorfe a obţinut o creştere cu 7 bani la preţul de livrare a laptelui, de la 1,38 RON/L la 1,45 RON/L, ca bonus de calitate superioară.
Din punctul de vedere al costurilor suplimentării hranei vacilor de lapte cu DEL-CA-MAG, consumul specific zilnic previzionat este de 176 grame de dolomită pe cap de vită furajată. La un preţ de 1 RON/kg, rezultă un cost unitar anual pe cap de vită de lapte de 65 RON.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News