Inspirați de acțiunile din Franța, activiștii britanici declară că vor continua protestele cu tractoare după ce drumurile dimprejurul Dover au fost blocate.
Fermierii anunță că vor continua blocadele în stil francez în urma unui protest cu tractoare la Dover împotriva prețurilor din supermarketuri și a importurilor ieftine de alimente din acordurile post-Brexit.
Aproximativ 40 de tractoare și alte vehicule agricole au blocat drumurile în jurul portului Kent pentru câteva ore vineri seara, conducând încet și purtând pancarte cu slogane precum „Niciun Import Ieftin”.
Fermierii din Kent se vor întâlni din nou săptămâna aceasta pentru a discuta despre acțiuni ulterioare, și ar putea fi alăturați de alte campanii alimentate de nemulțumirea latentă a fermierilor.
În octombrie anul trecut, fermierii din Somerset au încercat să blocheze un centru de distribuție Morrisons în Bridgwater sub o pancartă cu mesajul „Mândru să fiu Fermier”. Apoi, săptămâna trecută, aproximativ 3.000 de fermieri s-au adunat în Carmarthen, Țara Galilor, pentru a protesta, unii purtând un sicriu simulat cu o placă care citea „În memoria agriculturii din Țara Galilor”.
Alte campanii au fost demarate cu teme similare, inclusiv „Get Fair About Farming”, inițiată anul trecut de fondatorul companiei de cutii cu legume organice Riverford, Guy Singh-Watson, cu o petiție dezbatută în parlament în luna trecută.
Andrew Gibson, care a contribuit la organizarea protestului de la Dover împreună cu fratele său Jeff, a declarat: „Am primit sprijin din toată țara. Vor exista și alte grupuri ca noi și își vor face simțită prezența - în jurul docurilor, în jurul centrelor de distribuție ale supermarketurilor”.
Fermierii din Kent s-au inspirat din acțiunile omologilor lor din Franța, care au blocat autostrăzile spre Paris timp de peste o săptămână până când guvernul a promis fonduri suplimentare, reglementări mai permisive și protecție împotriva concurenței neloiale.
„Nu cred că ajungem în Londra, pentru că am fi îndepărtați destul de repede, dar cred că ne-ar plăcea să facem asta”, a spus Gibson.
Protestul de vineri după-amiază a fost spontan - fusese organizat doar cu câteva ore înainte, iar răspunsul până acum a fost „brilliant”, a spus Gibson.
Gibson a invocat importul de grâu fără taxe vamale din Ucraina și carne de miel ieftină din Noua Zeelandă printre motivele pentru care fermierii protestează. Fratele său Jeff a declarat la emisiunea „Today” de la Radio 4: „Brexit a făcut lucrurile mai dificile. Exportarea lucrurilor din Marea Britanie este mult mai dificilă, iar importul în Marea Britanie nu pare să se fi schimbat”.
Sustain, organizația de promovare a alimentației, a avertizat în 2022 că fermierii britanici obțin profituri mult sub 1 penny din alimentele pe care le produc. O pâine aducea un profit de 0,09 penny pentru un fermier de cereale, în timp ce un bloc de brânză de 2,50 lire sterline valora mai puțin de un penny pentru fermierii de lactate.
De atunci, acordurile comerciale cu Australia și Noua Zeelandă au intrat în vigoare. Andrew Gibson a spus că a încercat să cumpere carne de miel britanică în supermarketul său local și nu a găsit niciuna.
„Etica este pur și simplu înspăimântătoare”, a spus el. „Cum poți să aduci un de miel din Noua Zeelandă, de cealaltă parte a lumii, și să o vinzi pentru 15 sau 20 de lire sterline - este uluitor.
„Obținem o mulțime de produse din întreaga lume care ar fi ilegale de crescut în țara noastră”, a adăugat el. „Producem cele mai bune lucruri la cele mai înalte standarde. Vrem doar un teren de joc echitabil”.
Președintele Uniunii Naționale a Fermierilor (NFU), Minette Batters, a declarat că ani de „costuri de producție nesustenabil de mari și pierderi de recolte din cauza condițiilor meteorologice extreme” i-au pus pe fermieri sub presiune. Ea a spus că sprijinul public pentru fermieri este „inestimabil”.
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că agricultura britanică era „în centrul comerțului britanic”.
„Am menținut bugetul anual agricol de 2,4 miliarde de lire sterline, care sprijină fermierii să producă alimente profitabile și durabile, în timp ce protejează natura și ajută la îndeplinirea ambițiilor noastre de net-zero. Noile noastre scheme oferă ceva pentru fiecare tip de fermă, și o parte crucială a dezvoltării lor a fost să ascultăm feedback-ul fermierilor.
„Ne uităm și la modalități de îmbunătățire a echității în lanțul de aprovizionare și de sprijinire a fermierilor și producătorilor britanici, precum și de asigurare a faptului că clienții au acces la produse proaspete britanice de înaltă calitate.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News