Fermierii greci și polonezi sunt așteptați la noi proteste, scrie Reuters.
Fermierii greci își vor conduce tractoarele în Atena, marți, pentru a protesta în fața parlamentului împotriva creșterii costurilor energetice, a concurenței din străinătate și pentru a cere ajutoare financiare suplimentare necesare pentru a face față impactului inundațiilor recente.
Sindicatele fermierilor au fost în negocieri cu guvernul conservator al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis de săptămâni întregi, dar spun că măsurile anunțate până acum nu sunt suficiente pentru a aborda preocupările lor și de aceea își intensifică acțiunile.
Luni noaptea, fermierii și-au aliniat tractoarele și pickup-urile de-a lungul autostrăzilor și s-au adunat într-un punct de întâlnire în Grecia centrală, unde au petrecut noaptea înainte de a se îndrepta spre Atena.
????Athens... we are coming!
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????#Farmers #agricoltori #Agriculteurs #FarmersProtest #AgriculteurEnColeres #αγροτες #Greece pic.twitter.com/zgD6c3okbY— PAME Greece International (@PAME_Greece) February 19, 2024
"Există multe probleme, cel mai important fiind costurile carburanților și ale energiei", a spus unul dintre fermierii protestatari, Christos, din regiunea centrală greacă Kastro.
"Anul trecut a fost catastrofal pentru fermieri, nu am produs struguri, nu am produs ulei de măsline, am produs puțin bumbac, dar a fost cumpărat pentru nimic."
Marți dimineață, zeci de fermieri au ajuns cu barca în portul Pireu din insula sudică Creta.
Protestul, programat pentru mai târziu în zi, avea ca scop exercitarea de presiune asupra guvernului, care a oferit deja reduceri la facturile de energie și o prelungire cu un an a unei scutiri de taxe pentru motorina agricolă până la sfârșitul anului 2024.
Guvernul a reiterat luni că este dispus să discute un sistem de scutire fiscală mai permanent în viitor, dar că nu are spațiu fiscal pentru alte concesii suplimentare în acest an. Grecia se recuperează după o criză financiară care a durat un deceniu.
"Cred că fermierii recunosc acest lucru și știu foarte bine că guvernul probabil că a depășit chiar și așteptările lor, mai ales în ceea ce privește problema facturilor de energie", a declarat Mitsotakis într-un interviu acordat postului de televiziune grecesc Star TV luni seara.
Fermierii din Franța, Belgia, Olanda, Polonia și Italia au organizat proteste similare.
"Vom vedea dacă mai este ceva la fundul sacului", a spus fermierul protestatar Dimitris Tsarouchas.
Fermierii polonezi vor intensifica protestele la frontiera cu Ucraina, marți, blocând aproape tot traficul în ceea ce ei spun că este o încercare de a-și salva mijloacele de subzistență, dar care Kievul spune că afectează efortul său de război.
Fermierii din întreaga Europă au protestat împotriva constrângerilor impuse de măsurile Uniunii Europene pentru a combate schimbările climatice, precum și a costurilor în creștere și a ceea ce spun ei că este concurență neloială din străinătate, în special din Ucraina.
"(Va fi o) blocadă totală a tot traficul la punctele de trecere a frontierei", a spus Adrian Wawrzyniak, purtătorul de cuvânt al sindicatului fermierilor Solidaritate.
Wawrzyniak a spus că, în timp ce ajutorul militar va fi permis, traficul de pasageri va fi blocat, nu doar camioanele. A mai spus că vor fi blocade la porturi și pe autostrăzi.
Kievul spune că exporturile sale agricole prin Europa de Est nu au afectat piețele UE. Pe măsură ce exasperarea față de o serie de proteste ale fermierilor și transportatorilor în Polonia a crescut, transportatorii ucraineni au spus că planifică un protest pașnic non-stop la trei puncte de trecere deja blocate de fermierii polonezi.
Într-un comentariu pentru agenția de știri Ukrinform, reprezentantul lor a spus că vor controla mișcarea la punctele de trecere, împiedicând camioanele poloneze să ocolească coada generală. Protestul este planificat să dureze până pe 15 martie.
Ucraina spune că blocadele afectează capacitățile sale de apărare și ajută obiectivele Rusiei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că situația de la graniță demonstrează "eroziunea solidarității în mod zilnic".
“❗This is Poland, not Brussels. I don’t support Ukrainians,” — the situation at the border with Poland.
— Bandera Fella *-^ (@banderafella) February 20, 2024
A typical farmers’ protest. pic.twitter.com/IztGl5sGh1
El a adăugat că doar 5% din exporturile agricole ale Ucrainei trec prin granița cu Polonia, spunând că situația este mai degrabă una politică, decât despre grâu.
"Avem nevoie de decizii comune, decizii raționale, pentru a rezolva această situație. Decizii luate de noi și de polonezi, în primul rând, și de toți cei din Europa care se preocupă de soarta Europei", a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu