Europarlamentarul Carmen Avram a vorbit despre Politica Agricolă Comună într-un interviu pentru DC NEWS TV şi a spus cum sunt consideraţi fermierii mari la Bruxelles.
"Au fost cele mai dure negocieri la care am asistat. Aici se spune că nimic nu e stabilit până nu e totul stabilit. Cu alte cuvinte, s-a negociat literalmente până în ultima secundă. Pentru România, cel mai mare pericol ar fi fost să se plafoneze subvenţiile. Am avut problema asta aproape 2 ani, ne-am luptat să nu plafoneze subvenţiile. Asta pentru că există un curent în Parlamentul European că trebuie să pedepsim fermierii mari, pentru a fi salvaţi fermierii mici.
De ce să fie pedepsiţi cei mari? Pentru că au fost asimilaţi şi numiţi ca atare în Parlamentul European drept oligarhi. Adică s-a pornit o campanie care a început să îi numească oligarhi pe fermierii mari. Acest nume a sunat foarte prost în urechile europarlamentarilor. A devenit un atac la statele membre care aveau fermieri mari şi care ar fi reprezentat un pericol din punct de vedere al competiţiei. România era printre aceste ţări, având fermieri care sunt din ce în ce mai mari. Din fericire pentru fermierii noştri, plafonarea a rămas facultativ. Prin urmare, dacă România va distribui 10% din banii de subvenţii către fermele mici, atunci are libertatea de a nu aplica această plafonare. Precizez totuşi că fermele mici de la noi sunt mult mai mici decât ceea ce numesc în Occident autorităţile fermele mici", a precizat Carmen Avram.
Aceasta a mai spus că pentru viitoarea Politică Agricolă Comună sunt alocaţi 20 miliarde de euro doar pentru România.
"12-13 miliarde sunt pentru plăţi directe şi 8-9 miliarde pentru dezvoltare rurală", a mai precizat europarlamentarul.
"Fermierul român va avea o Politică Agricolă Comună departe de perfecțiune și cu multe necunoscute, dar, măcar, va avea! Deși, în Parlamentul European, aripa inconștientă și cea verde-extrem au încercat anularea a 3 ani de negocieri, azi, PAC a fost adoptată inclusiv cu sprijinul europarlamentarilor PSD.
O să mai auziți voci discordante, care încă se opun acestei adoptări. Dar pe acele voci aș vrea să le întreb ce alternativă propun? Una care implică pierderea subvențiilor, falimente, abandonul fermelor și mâncarea dubioasă, din importuri transatlantice?", a scris Carmen Avram recent, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News