Fermierii se revoltă împotriva Bruxelles-ului: ”Vacile nu poluează ca industriile”

Fotografie de la Matthias Zomer: Pexels
Fotografie de la Matthias Zomer: Pexels

Comisia Europeană a propus să echivaleze emisiile din agricultură cu cele din sectorul industrial. Pe acest fond au inițiat protestele fermierilor din Europa care nu sunt de acord cu restricțiile UE cu privire la emisiile provenite din fermele de bovine.

Deputații europeni sunt în prezent ocupați cu finalizarea revizuirii directivei privind emisiile industriale. Proiectul prezentat de Comisie prevede includerea a unui număr mai mare de companii considerate a fi intensive și, pentru prima dată, inclusiv producția de carne de vită. 

Din acest motiv, într-o scrisoare adresată eurodeputaților, Asociația Organizațiilor de Producători de vite și bovine de carne (AOP Zootecnica) solicită în mod expres excluderea acestor ferme din legislație, indiferent de numărul de vite, potrivit Agrifood.

Fermierii explică: metanul este diferit de dioxidul de carbon

În sprijin, este citat un studiu al Universității din Sassari, Italia. ”Echipa de cercetare italiană a folosit, de fapt, noile metrici pentru a calcula emisiile propuse de un grup de fizicieni de la Oxford care, pentru prima dată, iau în considerare permanența gazelor în atmosferă”, scriu fermierii care subliniază ”diferența substanțială” a emisiilor fermelor, față de emisiile industriale, în condițiile în care ”metanul practic dispare după 10 de ani, în timp ce dioxidul de carbon rămâne în atmosferă peste o mie de ani”.

”Spre deosebire de emisiile industriale, metanul produs de ferme este reabsorbit rapid de plante și reintră în ciclul lor de viață. După aproximativ zece ani, metanul atmosferic (CH4) este descompus în apă (H2O) și dioxid de carbon (CO2): aceasta din urmă moleculă va fi reabsorbită de plante, aceleași care vor deveni hrană pentru vite, pentru a reactiva ciclul. Aceasta ar fi principala diferență cu emisiile provenite din activitatea industrială, care se acumulează în atmosferă și rămân acolo chiar și 1000 de ani”, susțin fermierii nemulțumiți de măsurile propuse de Comisia Europeană.

Mingea e în terenul Parlamentului European

În ultimele săptămâni, Consiliul Miniștrilor de Mediu a adus deja modificări importante propunerii întocmite de oficialii de la Bruxelles, ridicând pragurile minime de reintrare în legislație.

Meciul decisiv, însă, se joacă acum în Parlamentul European. Primul tur a mers în favoarea fermierilor: Comisia pentru Agricultură a votat cu o mare majoritate un aviz favorabil asupra propunerii executivului UE care respinge includerea fermelor în directiva privind emisiile.

Dar cel mai important vot este cel al europarlamentarilor din comisia pentru Mediu, care par orientați în schimb să susțină textul de la Bruxelles. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel