Fermierii susțin că Ponta este dezinformat prin practici oculte

ponta dc
ponta dc

Liga Ascociațiilor Producătorilor Agricoli i-a reclamat premierului practicile din Ministerul Agriculturii. Fermierii susțin că ministrul Daniel Constantin încearcă să-i elimine din dialogul pe o temă vitală pentru agricultura românească și să aducă în față personaje nereprezentative. Disputa pleacă de la un comunicat al ministerului, potrivit căruia ar fi fost luat acordul Academiei de Științe Agricole pentru semnarea ”Declarației de la Berlin”.

Fermierii spun că acest acord conține o prevedere ”subtilă” defavorabilă României, iar așa-zisul acord al Academiei nu există. Concret, declarația de la Berilin ar servi intereselor unor state dunărene care nu ar beneficia de culturile de soia modificată genetic, în vreme ce România are condiții de sol și climă care au făcut-o să fie un mare producător zonal. ”Romania este singura țară din acest program, cu cel mai mare potențial de producere a soiei, iar fermierii români cunosc bine avantajele tehnologice, economice, de protecție a mediului și consumatorilor, prin cultivarea soiurilor MG”, se arată în comunicatul LAPAR. Semnând un document prin care se angajează să cultive soia ”liberă de OMG”, țările riverane Dunării nu pierd nimic, dar România își ia un angajament defavorabil, pe termen lung. Opțiunea ar fi contrară interesului național și al  producătorilor agricoli. Inițial, ministrul Agriculturii refuzase semnarea Declarației de la Berlin și solicitase consultări cu experții și cu fermierii.

LAPAR susține că aceste consultări au fost realizate doar de ochii lumii, prin discuții libere între doi secretari de stat și conducerea ASAS. Ca urmare, nu există un accept științific, ci doar speculații. De asemenea, avertizează LAPAR, nici federațiile reprezentative ale producătorilor din domeniu nu au fost consultate. Fermierii îl avertizează pe primul ministru cu privire la aceste practici oculte și la protestele pe care le vor declanșa.

Până în 2007, data integrării, România realiza producții masive de soia, folosind culturi modificate genetic, care dau producții mai mari și folosesc mai puține pesticide. În ciuda avizului favorabil al forurilor științifice europene, decizia politică luată la Bruxelles este de a nu permite cultivarea plantelor OMG pe continent, ceea ce a dus la pierderi economice pentru țara noastră. În schimb, se permite consumul de soia modificată genetic, din America de Sud, iar fermierii români nu pot face față importurilor. Prețul pentru consumatorul final este cu 25 la sută mai mare, susțin fermierii. Citește integral comunicatul LAPAR

CITEȘTE AICI COMUNICATUL INTEGRAL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel