Oana Borș, selecționerul FEST-FDR, a vorbit, la DCNews, despre festivalul ajuns la a 26-a ediție și bucuria întoarcerii în sala de spectacol.
Până pe 5 septembrie, Teatrul Național din Timișoara organizează FEST-FDR 2021. Festivalul European al Spectacolului - Festival al Dramaturgiei Românești a ajuns anul acesta la a 26-a ediție.
„Eu cred că toți tindem spre cultură, indiferent că, poate, din punct de vedere idelologic, social, suntem pe paliere diferite. În ultimul timp, trăim în această paradigmă a polarizării, a polilor opuși care, de multe ori, sunt și conflictuali, dar cultura e ceva deasupra. Acesta este crezul și demersul nostru. Cultura poate să concilieze”, a spus Oana Borș, selecționerul FEST-FDR, în cadrul interviului acordat DCNewsTV.
„Ne-am propus să ne păstrăm crezul, să ne păstrăm misiunea. Cred că doar prin cultură o națiune se dezvoltă. Cultura este și o oglindă a societății. Ne propunem, în același timp, să fim consecvenți cu noi, să facem teatru, să-l promovăm, să promovăm și dramaturgia românească”, a spus Oana Borș, explicând că polul în jurul căruia se desfășoară festivalul este dramaturgia românească clasică și contemporană.
„Anul acesta, am vrut să celebrăm. Ne-am dorit foarte mult să ne întoarcem către o normalitate, cea pe care noi o cunoaștem, cea în care teatrul se face în sala de spectacol. Ne-am întors! Am avut voie, din punctul de vedere al pandemiei, să ne întoarcem în sala de spectacol și acest lucru se face cu bucurie. Se face și cu o anumită sfială, pentru că e ceva ce revalorizăm. Ne-am întors la lucrurile simple, fundamentale. Le-am dat o altă dimensiune”, a explicat selecționerul FEST-FDR.
„FEST-FDR își propune să celebreze bucuria de a te întoarce în sala de spectacol”, a subliniat Oana Borș.
„Timp de nouă zile, prin spectacole, prin întâlnirile Studio FEST-FDR, ca și prin acțiunea Teatru-lectură în Parcul Civic, această ediție a FEST-FDR coagulează experiența perioadei ultimului an într-un singur cuvânt: SEMINȚE. În contextul pandemic, social și moral al zilei de astăzi, este esențial să creștem și să protejăm dimensiunea culturală și spirituală a prezentului care conține semințele viitorului în fiecare dintre acțiunile noastre, să ne ascultăm, să dialogăm și să ne protejăm unii pe ceilalți”, transmit cei de la TNT.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu