Festivalul Coborâtul oilor s-a desfăşurat fără... ovine. Decizia a fost criticată de preşedintele CJ

Unsplash *foto cu caracter ilustrativ
Unsplash *foto cu caracter ilustrativ

Festivalul Folcloric Pastoral Coborâtul oilor de la Loman s-a desfăşurat duminică în absenţa ovinelor, în contextul apariţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România. 

Decizia a provocat nemulţumirea preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Alba, liberalul Ion Dumitrel.

„MULŢUMIM ministrului Agriculturii, întrucât sub ameninţarea lui am sărbătorit COBORÂTUL OILOR fără oi! Oricât de vitrege ar fi condiţiile impuse, vom susţine şi vom duce mai departe aceste frumoase tradiţii strămoşeşti, alături de oamenii de aici şi crescătorii de animale din Alba şi din toată ţara, împotriva voinţei unora”, a scris Ion Dumitrel pe pagina sa oficială de Facebook.

Organizat în localitatea din Alba cu cel mai mare număr de oi, Festivalul Folcloric Pastoral Coborâtul oilor, ajuns la ediţia a XII-a, a avut loc duminică doar în prezenţa crescătorilor de ovine din Munţii Sebeşului, în contextul în care în mai multe judeţe din ţară au fost înregistrate zeci de focare de PMR. Organizat de Asociaţia Crescătorilor de Ovine Săsciori, COOP Mioriţa Oacheşe, COOP Laz-Căpâlna, în parteneriat cu Primăria comunei Săsciori şi CJ Alba, festivalul avea incluse în programul iniţial, la fel ca în anii trecuţi, o expoziţie a crescătorilor de ovine şi un târg de berbeci, care au fost anulate. Din cauza pericolului legat de PMR, la final, în prezenţa unui public numeros, inclusiv politicieni din Alba, a avut loc doar târgul de produse tradiţionale, prezentarea unor obiceiuri şi tradiţii pastorale şi un spectacol folcloric.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, a declarat, miercuri, la Timişoara, că în august a avut loc în România o vizită a unei delegaţii de la Comisia Europeană, ai cărei experţi au afirmat, în raport, că serviciile veterinare române şi-au făcut treaba, iar singura modalitate de eradicare a bolii de pe teritoriul României este de a limita mişcarea animalelor.

În 1 august, ministrul agriculturii, Florin Barbu, împreună cu preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, s-au întâlnit cu reprezentanţii federaţiilor şi asociaţiilor de creştere a ovinelor pentru a identifica soluţii în vederea stopării răspândirii Pestei Micilor Rumegătoare, prilej cu care cei doi oficiali le-au solicitat crescătorilor de ovine să ia toate măsurile care se impun, respectiv oprirea mişcării animalelor pentru o perioadă în vederea eradicării bolii.

Potrivit DSVSA Alba, târgurile de animale din judeţul Alba au fost închise, începând cu data de 3 august, pe termen nelimitat, măsură luată pe fondul diagnosticării PMR care a apărut în mai multe judeţe din ţară. Pesta nu afectează oamenii, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel