În 2017, Festivalul Culturii Române la Cracovia ajunge la cea de-a X-a sa ediție. Manifestare complexă şi multidisciplinară, Festivalul Culturii Române îşi propune an de an să aducă România mai aproape de publicul polonez prin organizarea unor evenimente originale, atractive, promovând valorile şi patrimoniul naţional româneşti şi construind o imagine plină de dinamism şi diversitate a culturii noastre.
Ediţia din acest an, care se desfăşoară între 11 şi 14 mai, va fi deschisă joi, 11 mai, la ora 19:00, de spectacolul de teatru Schneider&Schuster, oproducție ARCUB, în regia lui Lucian Pavel și interpretarea actorilor Mihai Călin și Richard Bovnoczki, reprezentaţie ce va avea loc pe scena reputatului Teatru Bagatela din Cracovia. Piesa prezintă, cu un umor amar, povestea a doi actori evrei, care decid să înfiinţeze un teatru în oraşul polonez Łódź, şi pe care viaţa şi istoria îi va purta prin transformările dramatice petrecute în secolul al XX-lea.
Vineri, 12 mai, la Centrul Internațional pentru Cultură, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie Piaţa, loc simbolic al oraşului, în prezenţa autorului, Cătălin D. Constantin. Planşele conţin fotografii aeriene, realizate cu drona, ale pieţelor oraşelor istorice europene. Expoziţia este una inovatoare, fotografiile realizate din unghiuri inaccesibile ochiului omenesc fiind însoţite de imagini în mişcare, proiectate, de tipul time-lapse, ceea ce reprezintă o noutate atât pentru România, cât şi pentru spaţiul cultural european. Expoziţia va fi expusă până la sfârşitul lunii mai.
Programul zilei de vineri va continua cu deschiderea etapei cracoviene a Caravanei Filmului Românesc în Polonia, la cinematograful „Pod Baranami”, unul dintre cele mai iubite cinematografe din Cracovia. Filmele prezentate vineri sunt Câini, în regia lui Bogdan Mirică şi un grupaj scurtmetraje, din care fac parte: Mă cheamă Costin, regia Radu Potcoavă, 16:15 Sfârșitul lumii, regia Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Şarga, O noapte în Tokoriki, regia Roxana Stroe, Toate râurile curg în mare, regia Alexandru Badea, Pipa, sexul și omleta, regia Ana-Maria Comănescu, Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva..., animație realizată de Paul Mureşan. Caravana Filmului Românesc în Polonia a mai ajuns anul acesta la Toruń şi la Rzeszów, şi va mai cuprinde până la sfârşitul anului oraşele Łódź, Białystok şi Varşovia.
Începând de vineri, 12 mai, la Biblioteca Voievodală din Cracovia, va fi deschisă publicului expoziţia de fotografie Arborii bătrâni, de Florin Ghenade, pregătită de ICR Varșovia. Fotografiile înfăţişează copaci impresionanţi, cu coroane regale şi trunchiuri majestuoase, imortalizaţi în întunericul nopţii. Expoziția va fi expusă la Cracovia până la finalul lunii iunie.
Programul zilei de sâmbătă, 13 mai, va începe cu ateliere despre România, dedicate copiilor, la Clubul Kornet Drum Bun, spaţiu care găzduieşte frecvent evenimente cu specific românesc, atât pentru comunitatea românească din Cracovia, cât şi pentru publicul larg cracovian, pasionat de ţara noastră.
Expoziția Piatza. Loc simbolic al orașului. Piata Bourtange-Olanda
Un eveniment aparte îl va constitui meciul de fotbal România - Polonia, la nivel de reprezentative ale suporterilor români şi polonezi, organizat sâmbătă, 13 mai, de la ora 16:00, la Clubul Sportiv Zwierzyniecki, ca un preambul al partidei oficiale dintre Polonia şi România, din preliminariile Campionatului Mondial din 2018 (10 iunie, Varşovia). Meciul de la Cracovia va oferi o bună ocazie de apropiere între suporterii români şi polonezi şi va fi urmat de un picnic de familie.
De la ora 19:15, la Cinematograful „Pod Baranami”, în cadrul Caravanei Filmului Românesc, va avea loc proiecţia filmului Box, în regia lui Florin Şerban.
Ziua de sâmbătă se va încheia cu un „DJ Party românesc”, la Clubul Kornet Drum Bun, cu participarea lui DJ Mihai din Cluj.
Oradea din balon
Ultima zi de festival, duminică, 14 mai, va începe cu proiecţii de desene animate româneşti şi ateliere pentru copii, la Cinematograful „Pod Baranami”.
De la ora 17:00, Centrul Internaţional pentru Cultură va găzdui prezentarea cărţii Bucureşti. Oraş al memoriei. Realizată de o echipă de tineri istorici şi sociologi polonezi, sub îndrumarea profesorilor Błażej Brzostek, Adam Burakowski şi Kazimierz Jurczak, lucrarea face parte dintr-un ciclu mai amplu, initulat Memoria regimurilor totalitare în spaţiul public urban, care are ca scop popularizarea istoriei şi memoriei colective din ţările din Europa de Est. Având un format cuprins între cel al unui ghid turistic clasic şi cel al unei lucrări ştiinţifice, cartea este compusă din 40 de eseuri care îi poartă pe cititori printr-o serie de locuri-cheie din Bucureşti, fiecare eseu constituind, totodată, o sursă de reflecţie despre starea memoriei colective din ţara noastră.
În închiderea Caravanei Filmului Românesc la Cracovia, de la ora 19:15, la Cinematograful „Pod Baranami” va avea loc proiecţia comediei Două lozuri, în regia lui Paul Negoescu.
Festivalul Culturii Române de la Cracovia se va încheia printr-un concert al trupei româneşti When Violin Meets Guitar (Cristi Horia – vioară şi Emilian Florentin Gheorghe – chitară), găzduit de Clubul Alchemia. Cei doi muzicieni români formează un duo spectaculos, care îşi propune să stabilească punţi între genuri muzicale diferite (clasic, jazz, rock) prin interpretarea inovativă şi de o înaltă virtuozitate.
Ajuns la cea de-a X-a ediţie, Festivalul Culturii Române la Cracovia a devenit deja o tradiţie, fiind un eveniment aşteptat nu numai de polonezii pasionaţi de România, ci şi de publicul larg, tot mai numeros de la an la an şi tot mai familiarizat cu diversele forme ale culturii române.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu