Festivalul de Film de la Râşnov a ajuns să se autofinanțeze

Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov (FFIR), aflat la cea de-a 11-a ediţie, a ajuns un eveniment cultural care "se autofinanţează", peste 75% din bugetul acestuia reprezentând sponsorizări din partea unor entităţi private, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, unul dintre fondatorii festivalului, Nicolae Pepene, director al Muzeului Judeţean Braşov.

"Acest festival, pentru mine, este ca un copil care a crescut şi aproape că a ajuns să stea pe picioarele lui şi să nu mai aibă nevoie de părinţi, de membrii fondatori şi acesta este un lucru mare atunci când vorbeşti de un eveniment cultural. (...) Undeva la peste 75% din fondurile alocate festivalului sunt sponsorizări (...), e cam rar, în România, aşa ceva", a afirmat Pepene.

El a subliniat că este necesară o legislaţie care să încurajeze mediul privat să susţină proiectele culturale, un astfel de parteneriat garantând şi calitatea proiectelor de acest gen.

"Pe mine, mă doare că, atunci când ai în dezvoltare proiecte culturale, pe care le gândeşti pe termen lung, la un moment dat rămâi doar la banii care vin pe anumite linii de finanţare publice. Chiar dacă vorbim de criză de bani, până ajungem să cerem Ministerului Culturii ceva, cred că ar trebui să avem o legislaţie care să încurajeze mediul privat să susţină proiectele culturale. Pentru că, vă asigur de un lucru: atunci când mediul privat oferă bani pentru un proiect cultural, trierea proiectelor este foarte dură. Dacă ai o astfel de legislaţie, nu se pune problema că acei bani se vor duce undeva unde nu se vor vedea. Un sponsor, când îţi dă bani, are pretenţia ca evenimentul să fie foarte vizibil, să fie de calitate, acel capital de imagine se transferă şi asupra lui", a afirmat Pepene.

Totodată, directorul Muzeului Judeţean Braşov a subliniat că evenimentul de la Râşnov nu este doar un festival de film, fiind un proiect care, prin unicitatea sa, s-a impus pe piaţa culturală din România. "Avem foarte multe dezbateri, cu personalităţi din ţară şi din străinătate, avem producţii proprii ale festivalului, un concurs de filme documentare", a menţionat fondatorul festivalului, care a menţionat, totodată, faptul că, în cadrul evenimentului, vor avea loc şi lansări de cărţi, una dintre lucrări remarcându-se prin unicitate în peisajul istoriei, în ultimii 45 de ani.

Un alt iniţiator al Festivalului de Film şi Istorii Râşnov, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, fost primar al oraşului, a subliniat că evenimentul a contribuit la creşterea numărului de turişti care vizitează staţiunea.

"Este un eveniment care, anul acesta, tratează 30 de ani de la căderea comunismului. Este un lucru pe care ar trebui să-l conştientizăm cu toţii, sunt foarte mulţi care nu înţeleg ce s-a întâmplat înainte de 1989, dar după ce vor participa la acest eveniment vor avea cu totul alte informaţii", a spus Veştea.

Actualul primar al Râşnovului, Liviu Butnariu, a subliniat că acest festival oferă administraţiei locale, "oportunitatea de a pune în valoare cetatea", obiectiv turistic important al localităţii, recâştigat de administraţia locală în urmă cu un deceniu, o parte dintre evenimente urmând să se desfăşoare în Grădina Cetăţii.

Bugetul de anul acesta al Festivalului de Film şi Istorii Râşnov este de 130.000 de euro, din care finanţările publice reprezintă în jur de 30.000 de euro.

Pe parcursul celor zece zile ale evenimentului vor avea loc peste 58 de proiecţii de film, dezbateri la care vor participa peste 70 de invitaţi speciali, 21 de concerte, expoziţii şi lansări de carte.

Festivalul de Film şi Istorii Râşnov se va desfăşura în perioada 19 -28 iulie în mai multe locaţii din oraş, anul acesta, în premieră, extinzându-se cu evenimente şi la Codlea şi Crizbav.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel