Festivalul de Film de la Sarajevo. O coproducţie bosniaco-olandeză, câştigătoarea marelui trofeu. Menţiune specială pentru un scurtmetraj românesc

O coproducţie Bosnia şi Herţegovina-Olanda, despre o fată care pleacă din Olanda şi se întoarce în Bosnia natală pentru a-şi vizita tatăl bolnav, a câştigat joi marele trofeu în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo (SFF), ajuns anul acesta la cea de-a 25-a ediţie; scurtmetrajul românesc "Ultimul drum spre mare", în regia lui Adi Voicu, a primit o menţiune specială din partea juriului, potrivit site-ului oficial al evenimentului. 

Juriul, prezidat de regizorul suedez Ruben Ostlund, al cărui film The Square a fost recompensat cu Palme d'Or la ediţia din 2017 a Festivalului de Film de la Cannes, a acordat peliculei Take Me Somewhere Nice, în regia cineastei bosniace Ena Sendijarevic, trofeul Heart of Sarajevo, în valoare de 16.000 de euro.

Pelicula premiată a fost aleasă dintre cele nouă lungmetraje intrate în competiţia pentru marele premiu. Ostlund a descris filmul câştigător ca oferind un spectacol vizual minunat, cu o atmosferă suprarealistă, notează Reuters.

Un număr total de 53 de pelicule au concurat în cele patru secţiuni ale festivalului (lungmetraj, film documentar, scurtmetraj şi film studenţesc), desfăşurat timp de o săptămână (16-23 august), şi care se concentrează asupra cinematografiei Europei de sud-est.

Peliculele româneşti Heidi, în regia lui Cătălin Mitulescu, şi MO, de Radu Dragomir, au fost selectate în competiţia de lungmetraj. Pe lista nominalizaţilor în această secţiune s-a aflat şi coproducţia cu participare românească Sin, în regia lui Ines Tanovic (Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, România, Slovenia, Muntenegru).

Actorul georgian Levan Galbakhiani a câştigat marele premiu la categoria cel mai bun actor, pentru rolul său din And Then We Danced, iar actriţa bulgară Irini Jambonas a fost desemnată cea mai bună actriţă pentru interpretarea din pelicula Rounds.

Actorul de la Hollywood Tim Roth şi actriţa franceză Isabelle Huppert au primit trofee onorifice. 

Festivalul de film de la Sarajevo a fost înfiinţat de un grup de entuziaşti din lumea filmului în 1995, în încercarea de a sfida asediul oraşului Sarajevo de către forţele bosniace timp de 43 de luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel