S-a încheiat unul dintre cele mai originale festivaluri cinematografice europene, cel de la Bari, cunoscut sub iniţialele Bif&st. Cu un program care ambiţionează să reunească titluri relevante din producţia naţională şi internaţională a ultimului an, manifestarea condusă foarte competent de criticul Felice Laudadio este în acelaşi timp un imens amfiteatru academic, unde studenţii numeroşi ai oraşului Bari, dar şi locuitorii au acces la neuitate lecţii de cinema susţinute de cineaşti legendari. Anul 2017 va rămîne în memoria cinefilă datorită unor master class-uri ţinute, în decorul somptuos la Teatrului Petruzzelli, de regizori precum rusul Andrei Kocealovski, germanul Volker Schlöndorff, francezii Fanny Ardant şi Jaques Perrin şi italienii Alessandro Gassman, Pupi Avati, Carlo şi Enrico Vanzina, Dario Argento.
Riccardo Scamarcio, Premiul pentru cel mai bun actor
Misiunea formatoare de cinefilie a festivalului este susţinută şi de impresionantele retrospective dedicate unor mari nume ale cinematografului italian, de data aceasta publicul având acces la o „integrală” Vittorio Gassman, actor capabil de metamorfoze uimitoare, al cărui itinerariu impresionant cuprinde titluri rezultate din colaborarea cu numele cele mai prestigioase ale filmului naţional (Vittorio de Sica, Ettore Scola, Marco Bellochio, Mario Monicelli, Luigi Zampa, Dino Risi, Luigi Comencini) dar şi internaţional (Robert Altman, Krzysztof Zanussi, Alain Resnais, Barry Levinson, André Delvaux).
Felice Laudadio, presedintele Bif&ist
Se manifestă, în zilele festivalului de la Bari, dincolo de ataşamentul publicului (peste 75.000 de spectatori) o excepţională solidaritate de breaslă, un respect al tuturor generaţiilor faţă de valorile cinematografice naţionale, manifestate uneori prin standing ovations îndelungate, ca acelea adresate actorului şi regizorului octogenar Giuliano Montaldo, protagonist al filmului Tutto quello che vuoi de Francesco Bruni. Bif&st a devenit, de fapt, cel mai important festival naţional de cinema în Italia, unde se răsplătesc reuşitele ultimului an, se prezintă pelicule ale începătorilor (în secţiunea Opere prime şi secunde), se nasc proiecte susţinute de fonduri naţionale şi locale.
Pelicula Fiore
Înnoitoare este opţiunea organizatorilor de a încredinţa jurizarea secţiunii cu filme semnate de cineaşti la început de carieră unui grup de 30 de juraţi aleşi dintre cinefilii oraşului, juriu ale cărui dezbateri au fost conduse de un critic profesionist, Klaus Eder, secretarul general al FIPRESCI, prestigioasa federaţie a presei inernaţionale. Alegerile lor sunt pariuri pe tendinţe înnoitoare şi merită reţinute. Premiul Ettore Scola pentru Cel mai bun regizor a revenit lui Alessandro Aronadio pentru Orecchie pentru că „a făcut să apară, prin gustul paradoxului, comicul vieţii cotidiene”, după cum sună motivaţia oficială. S-a mai acordat Premiul Gabriele Ferzetti pentru Cel mai bun actor lui Luca Marinelli şi Premiul Mariangela Melato, Sarei Seraiocco.
Claudio Giovanesi, Premiul pentru cel mai bun regizor
Premiile cele mai importante, ale secţiunii Italia Film Fest, au fost stabilite de un juriu format din nouă critici pentru cele mai bune producţii ale anului trecut. Premiul pentru cel mai bun regizor a fost acordat lui Claudio Giovannesi pentru un love story în mediul carceral (Fiore), în care joacă şi Laura Vasiliu, actriţa lui Cristian Mungiu din 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile, iar Premiul pentru scenariu a revenit Francescăi Archibugi şi lui Paolo Virzi pentru tragicomedia La Pazza gioia, interpreta principală a acestei pelicule, Valeria Bruni Tedeschi fiind şi câştigătoarea Premiului Cea mai bună actriţă. Echivalentul masculin al acestui rol a fost acordat lui Ricardo Scormaccio pentru Ulise era negru de Stefano Mordini.
Giuliano Montaldo si Andrea Carpenzano in Tutto quello che vuoi
Este momentul de a semnala că publicul nostru are ocazia, în ultimul timp, de a recupera pelicule relevante ale noului cinema italian urmărind programul Cinemax 2 unde au fost programate în aceste zile filme câştigătoare la ediţiile trecute precum foarte originalul Lo chiamavano Jeeg Robot de Gabriele Marinelli.
Orecchie de Alessandro Aronadio, Premiul Ettore Scola
Dacă producţiile naţionale ocupă locul principal în arhitectura programului Bif&st, secţiunea internaţională este foare bine reprezentată prin grupajul Avanpremiere şi Evenimente unde au putut fi văzute noutăţi de tot interesul.
Regizorul Andrei Kondealovski
De la pamfletul anti-corporatist Miss Sloane, în regia lui John Madden, cu Jessica Chastain (una dintre cele mai bune actriţe americane), la Divanul lui Stalin de Fanny Ardant, o poveste despre relaţia dintre artă şi putere în care Gerard Dépardieu joacă rolul temutului lider sovietic, de la thrillerul cu tentă de pamflet social Going in Style de Zach Braff cu Morgan Freeman, Michael Caine şi Alan Arkin, de la Tărâmul zeilor de Goran Paskaljeviċ la Gold de Stephan Gagan, cu Mathew McConaughey, aceste titluri se numără printre cele mai interesante ale anului.
Emmanuelle Seigner si Gérard Depardieu in Divanul lui Stalin
Festivalul al cărui prestigiu este întărit de noua preşedintă, Margarethe von Trotta, celebra cineastă germană, şi-a anunţat deja datele ediţiei din 2018, care se va desfăşura între 21 şi 29 aprilie.
Sara Serraiocco, Premiul Mariangela Melato
Secventa din Divanul lui Stalin
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu