Festivalul internaţional de film despre mediu şi oameni Pelicam s-a deschis oficial, vineri seara, cu proiecţia unei pelicule din competiţia de lungmetraje, 'Elementul uman', regizat de Matthew Testa.
'Este pentru prima oară când deschidem festivalul cu un film din competiţia mare. Este un film despre felul în care afectăm planeta şi consecinţele pe care le au toate acţiunile noastre, tot ce producem, generăm şi creăm pe planetă', a declarat pentru Agerpres cofondatorul festivalului, Benjamin Ribout.
Înaintea proiecţiei, în timpul ceremoniei de deschidere a celei de-a VIII-a ediţii a festivalului, cofondatoarea evenimentului, Corina Moldovan-Florea, a prezentat obiectivul proiectului. 'Dorim ca festivalul să fie un spaţiu de discuţie şi învăţare, un loc în care să putem experimenta şi, sperăm noi, schimba ceva. Nu cred că ne permitem luxul de a aştepta ca altcineva să rezolve această criză şi de aceea ne dorim să lucrăm împreună şi credem că putem face o lume mai bună şi mai verde', a afirmat Corina Moldovan-Florea.
La festivitatea de deschidere a participat şi directorul şi selecţionerul Festivalului de film Fredd (Film, Cercetare şi Dezvoltare Durabilă), Toulouse, Franţa, Antonin Haddad, care a amintit că prezenţa sa aici se datorează Sezonului România-Franţa, care permite un schimb de experienţă între festivalul francez şi cel din Tulcea. 'Dincolo de aceste schimburi de experienţă bilaterale, scopul nostru este să realizăm un fel de integrare la nivel european, pentru că ştiţi că Europa traversează un fel de semicriză în contextul Brexitului, care pune în discuţie ideea de integrare europeană. Prin astfel de proiecte încercăm să consolidăm integrarea la nivel european', a afirmat Haddad.
Peste 700 de spectatori au participat săptămâna trecută la primele proiecţii din cadrul festivalului din Tulcea, acestea fiind dedicate copiilor şi adolescenţilor. Ele au fost urmate în ultimele seri ale săptămânii trecute de proiecţii în aer liber la Monumentul Independenţei, Parcul Victoria, centrul oraşului şi campingul amenajat pe malul lacului Ciuperca. Proiecţiile în aer liber au fost reluate joi seara, în Pelicamp şi centrul oraşului, filmele din cadrul festivalului urmând să fie prezentate publicului la Teatrul Jean Bart, Casa Avramide şi Muzeul de Artă în următoarele două zile.
Organizatorii le oferă celor interesaţi şi dezbateri cu regizorii peliculelor, ateliere de reciclare pentru copii, ateliere de eco-modă, expoziţii de fotografie şi concertul cu trupa Coma. Festivitatea de premiere va avea loc duminică la Teatrul Jean Bart, iar cele trei filme declarate câştigătoare ale celor trei secţiuni, Lungmetraje, Black Sea Docs şi Fresh Perspectives, vor fi redifuzate atât în aer liber, cât şi la teatru.
Festivalul internaţional de film despre mediu şi oameni este organizat de Asociaţia Les Herbes Folles, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, al Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Primăriei Municipiului Tulcea, Consiliului Judeţean Tulcea, Uniunii Cineaştilor din România şi al Fundaţiei pentru Parteneriat. Partenerii instituţionali ai evenimentului sunt Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi Forumul Cultural Austriac. Agenţia Naţională de Presă Agerpres este partener media al festivalului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News