EXCLUSIV  Fibrilația atrială poate duce la accident vascular cerebral. Gabriel Tatu Chițoiu: Sângele ajunge să băltească în colțurile inimii

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, a vorbit despre fibrilația atrială.

Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, a vorbit despre cea mai întâlnită tulburare cardiacă întâlnită la persoanele peste 60 de ani:

„Fibrilația atrială este, poate, cea mai frecventă tulburare cu care noi ne întâlnim în practică, și mai ales, după vârsta de 60 de ani numărul pacienților crește foarte mult. Partea proastă este că multe din aceste cazuri sunt silențioase. Oamenii nu simt și noi îi diagnosticăm când deja se declanșează accidentul vascular cerebral, embolia cerebrală. 

Fibrilația atrială este o tulburare de inimă, în care inima începe să bată neregulat și dat fiind faptul că bate rapid și neregulat, frecvența poate să fie undeva la 140-160 de bătăi pe minut. La asemenea frecvență sângele ajunge să băltească în anumite colțuri ale inimii și acolo unde sângele băltește se pot forma foarte ușor cheaguri de sânge de diferite dimensiuni.

Un astfel de cheag poate să fie aruncat de inimă atunci când se contractă în circulația generală. Un cheag poate să ajungă la cap și să blocheze o arteră, poate să ajungă în membrele superioare sau inferioare, să blocheze o arteră și să dea un accident vascular ischemic.

Cunoscând faptul că fibrilația atrială generează acești trombi în cămăruțele inimii, dar există o soluție, iar aceasta e reprezentată de medicamentele anticoagulante. Avem anticoagulante eficiente, de generație nouă, care sunt foarte eficiente în prevenirea acestor complicații“, a spus, la DC News, la dezbaterea „Știi cât mai are de trăit inima ta?“, Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Insuficiența cardiacă, boala cea mai gravă din cardiologie. Dragoș Vinereanu: ”E consecința tuturor celorlalte boli!” Perspective noi de tratamente

Youtube video image

Primele semne de alarmă ale insuficienței cardiace. Cătălina Arsenescu Georgescu explică și de ce au explodat cazurile de diabet

Cătălina Arsenescu Georgescu (Universitatea de Medicina și Farmacie ”Gr.T.Popa”, Iasi), prezentă la conferința „Cardiologie. Știi cât mai are de trăit inima ta?”, a vorbit despre situația obezității în rândul copiilor.

„Legat de primele semne de alarmă ale insuficienței cardiace, eu aș menționa supraponderalitatea la copii. Știți ce ne spun statisticile? 1 din 3 copii, în jur de 10-11 sunt supraponderali sau obezi, peste 60% din populația de bărbați este obeză, peste 50% din populația de femei este obeză, deci acestea sunt lucruri care se văd. Un copil supraponderal este „bucălat”. El este nesănătos și este următoarea persoană care va avea un sindrom metabolic și când spun acest lucru, intrăm într-o discuție mult mai complexă, pentru că obezitatea generală este una, iar obezitatea abdominală este primul pas către existența unui sindrom metabolic”, a explicat Cătălina Arsenescu Georgescu.

„Persoana care are obezitate va face în următorii ani un diabet zaharat tip 2. Iată că au explodat cazurile de diabet. Știți cât diabet avem în țară, cu aproximație? Avem un milion și jumătate. Noi din copilărie le întâlnim.”

„Există cam un miliard și jumătate de adulți obezi, pe glob, iar cam 40 de milioane de copii sunt supraponderali sau obezi. Deci gândiți-vă ce probleme avem noi. De unde pornesc acestea? De la un mod de viață total incorect. Modul de viață ține de noi, deci noi în putem corecta, iar primul pas în corecție este educația.”, a concluzionat aceasta (citește AICI).

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Atenție la consumul de sare! Cătălina Arsenescu Georgescu: Noi consumăm o lingură. Copiii să învețe să nu mai pună solnița pe masă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel