EXCLUSIV  Fibrom uterin, când devine periculos și trebuie operație. Dr. Rareș Nechifor: Constat, cu surprindere, o problemă privind tratamentul

Fotografie creată de LinkedIn Sales Navigator, de la Pexels
Fotografie creată de LinkedIn Sales Navigator, de la Pexels

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră benignă care se dezvoltă în stratul muscular al uterului. Apariţia şi dezvoltarea fibromului uterin se desfăşoară în decursul perioadei reproductive a femeii, nivelurile hormonale semnificativ ridicate din această perioadă contribuind la creşterea sa. Aproximativ 40% din femeile de peste 35 ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin. 

Cele mai frecvente simptome pentru care o femeie cu fibrom uterin se prezintă la medicul ginecolog sunt: sângerări menstruale abundente, cu cheaguri; sângerări intermenstruale; durere la nivelul abdomenului inferior; senzaţia de presiune la nivelul vezicii, micţiuni frecvente; senzaţia de balonare abdominală, de presiune rectală.


Când este nevoie de intervenție chirurgicală? Când fibromul uterin ne pune viața în pericol? Când ne poate pune în imposibilitatea de a mai face activitățile pe care le făceam înainte de această boală?

La această întrebare a răspuns Dr. Rareș Nechifor, medic român cu experiență mare la nivel european în terapia fibromului uterin prin embolizare. 

„Când fibromul este foarte mare, adică de peste 15 cm, el ar trebui scos chirurgical pentru că altfel va afecta și alte organe, iar unele complicații grave sunt posibile. Rareori viața pacientei este pusă în pericol, însă există și această posibilitate, mai ales când venele din pelvis sunt comprimate de fibrom. În astfel de cazuri se pot forma cheaguri de sânge ce pot migra în plămâni, o problemă extrem de gravă.

De aceea este important să nu lăsăm fibroamele să crească, adică să facem controale periodice și, dacă e cazul, să intervenim la timp. Surprinzător este însă că problema amânării unui tratament nu apare de cele mai multe ori din cauza pacientei, ci a medicilor care fie recomandă pacientei să mai aștepte pentru prea mult timp, fie o sperie atât de tare încât aceasta nu mai merge la controale decât când nu se mai poate, când sângerările au devenit groaznice, când burtica a crescut foarte mult, când apar dureri mari la efort, la frig sau la ciclu”, a spus Dr. Rareș Nechifor într-un interviu pentru DC News.

VEZI ȘI: Fibrom uterin. Dr. Rareș Nechifor: Dacă femeile vor copii, acest tratament e inacceptabil și nu ar trebui să fie propus de medic

Boala care poate fi confundată cu cancerul uterin. Dr. Nechifor: De multe ori, pacientelor li se spune „mai bine scoatem tot ca să fim siguri!” Dar atenție: Nu e cancer!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel