EXCLUSIV  Fibrom uterin. Dr. Rareș Nechifor: Dacă femeile vor copii, acest tratament e inacceptabil și nu ar trebui să fie propus de medic

Dr. Rareș Nechifor
Dr. Rareș Nechifor

Foarte multe femei au fibrom uterin. Este o boală ale cărei simptome sunt „banale” încât pot fi sugera o altă maladie. Dar atenție! Simptomele nu trebuie ignorate.

Fibromul uterin reprezintă cea mai frecventă tumoră benignă care se dezvoltă la nivelul stratului muscular al uterului. Apariția și dezvoltarea fibromului uterin este influențată de fluctuațiile hormonale lunare prezente în cazul femeilor fertile, aproximativ 40% din persoanele de sex feminin de peste 35 de ani fiind diagnosticate cu această afecțiune.

Cum se manifestă afecțiunea

Manifestarea clinică depinde de mărimea formațiunilor tumorale care poate varia de la dimensiuni microscopice până la 20 de cm. Cele mai întâlnite simptome cauzate de fibroamele uterine sunt reprezentate de:

Sângerări vaginale sub formă de menstruație prelungită sau abundentă și, în anumite situații, pierderi de sânge continue în afara zilelor care corespund menstrei.

Anemie cauzată de pierderile sangvine voluminoase pe cale vaginală;

Presiune pelvină din cauza creșterii în dimensiune a fibromului uterin;

Balonare, constipație, senzația de urinare imperioasă cu eliminarea unor cantități reduse de urină. Acestea apar ca urmare a presiunii abdominale exercitate de fibroamele uterine voluminoase;

Dureri în zona lombară de cauza renală se manifestă ca urmare a presiunii exercitate asupra ureterului de către fibrom;

Durere pelvină la contact sexual sau spontană în cazul torsionării fibroamelor uterine pediculate - condiție medicală care necesită intervenție chirurgicală.

Infertilitatea - în anumite situații fibromul uterin cu dezvoltare în cavitatea intrauterină împiedică nidația ovulului fecundat, poate cauza pierderea sarcinii sau determină declanșarea nașterii înainte de termen.

Despre acest subiect, am discutat cu Dr. Rareș Nechifor, medic român cu experiență mare la nivel european în terapia fibromului uterin prin embolizare. 


Aș începe de la următoarea afirmație: fibromul uterin este mult mai frecvent decât se crede, mai mult de jumătate dintre femeile de peste 30-35 ani se confruntă cu această problemă. Cum poate descoperi o femeie că are fibrom uterin, mai ales că majoritatea sunt asimptomatice? Și, în plus, nu există niște simptome specifice doar fibromului uterin.

Fibroamele sunt ușor de diagnosticat! Începând cu vârsta de 25 de ani, fiecare femeie ar trebui să facă anual un consult ginecologic însoțit de o ecografie de pelvis. Astfel se pot depista din timp nu numai fibroamele, ci și multe alte afecțiuni ginecologice. În cazul în care apar simptome cum ar fi un ciclu menstrual abundent sau prelungit, urinat frecvent, presiune în abdomen, constipație sau balonare, un ciclu dureros sau infertilitate, ar trebui de asemenea făcută mai curând o ecografie de pelvis. Femeile ce-și doresc un copil ar trebui să facă un astfel de control înainte de a rămâne însărcinate. Cele ce au în familie (mama, bunica, rude de sânge) cazuri diagnosticate sau suspicionate, ar trebui să fie cele mai atente și mai riguroase cu aceste controale. Desigur, nu toate fibroamele trebuie tratate! În cazul în care sunt mici și asimptomatice, ele pot fi doar urmărite ecografic. Însă, atunci când încep să supere, o soluție terapeutică este necesară.



Care este cea mai eficientă metodă de tratament?

Un tratament este eficient dacă și-a atins scopul. De aceea pacienta trebuie să știe să comunice medicului ceea ce își dorește, iar medicul să îi prezinte toate soluțiile terapeutice ce-i pot oferi rezultatul dorit. De exemplu, dacă o femeie își dorește un copil, ideea de a face histerectomie, adică de a i se scoate uterul este inacceptabilă și nu ar trebui să fie propusă de medic. În schimb, miomectomia sau embolizarea sunt alternative ce ar trebui luate în calcul. Dacă femeia are un fibrom mare ce deformează cavitatea uterină, miomectomia este o soluție bună. Dacă însă există mai multe fibroame sau daca femeia își dorește să mai facă și alți copii, embolizarea este soluția de ales. Eficiența trebuie privită din perspectiva pacientului! Cea mai ușoară, mai lipsită de riscuri și cu recuperarea cea mai rapidă este embolizarea. Din perspectiva ginecologului, cea mai eficientă este histerectomia, pentru că un organ scos nu se mai poate îmbolnavi… Însă noi, oamenii, nu suntem o sumă de organe, suntem un întreg și funcționăm ca un întreg. De aceea trebuie să fim tare rezervați când vine vorba de o agresiune asupra propriului corp. Întotdeauna trebuie să ne cunoaștem alternativele!

Dr. Rareș Nechifor este medic primar radiologie intervențională, cu peste 20 de ani de experiență, unul dintre pionierii radiologiei intervenționale din România și membru fondator al Societății Române de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (2009). Cu peste 10.000 de intervenții endovasculare realizate prin proceduri minim-invazive, non-chirurgicale de Radiologie Intervențională, considerată a fi „chirurgia” viitorului, dintre care 8000 de intervenții de embolizare a fibromului uterin, dr. Rareș Nechifor este un reper profesional internațional și formator a peste 300 de radiologi intervenționiști din 27 de țări ale lumii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel