Dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre fibrom și modul în care acesta poate interacționa cu sarcina.
”Tehnica chirurgicală e mai sigură, avem materiale de sutură resorbabile, care permit o bună vindecare și fac ca uterul să poată fi cezarizat de mai multe ori. Complicații și incidente uneori sunt, dar legat de patologia pentru care facem operația. Dacă e o placentă praevia, cu sângerare mare, dacă e o decolare de placentă și intrăm într-o urgență, dacă există o placentă cu aderență crescută, penetrantă, dacă e un uter cu multe fibroame, unele dintre ele praevia, care nu permit nașterea fătului și trebuie să facem o cezariană într-un astfel de uter, sunt cazuri mai complicate”, a explicat medicul Radu Herghelegiu, din cadrul clinicii Sanador.
”Deci fibromul nu este o contraindicație la sarcină?”, a întrebat Vâlcu.
”Nu, dacă este praevia, dacă stă înaintea capului fetal și blochează intrarea lui în pelvis și mecanismul nașterii, atunci nu se poate naște pe cale naturală, dar există paciente cu fibroame măricele, care au ajuns la 8 - 9 centimetri în timpul sarcinii, dar care sunt plasate în jumătatea superioară a uterului și care permit nașterea pe cale naturală, sau dacă nasc prin cezariană, deși mulți sunt reticenți, eu, de multe, ori, dacă sunt fibroame prezente pe uter, le exclud cu ocazia operației de cezariană”, a mai explicat dr. Herghelegiu.
”Apropo de fibrom, în testarea și pentru pregătirea pentru sarcină, dacă identificați, ce faceți?”, a întrebat Vâlcu.
”Dacă sunt fribroame mari, fibroame penetrante în cavitate, fibroame care prin topografia lor împiedică distensia optimă a uterului, preferăm să le operăm anterior și după un interval de șase luni, rămâne gravidă. Când sunt fibroame mari și multiple, nu îndemnăm pacienta să intre în sarcină pentru că distensia și capacitatea de creștere a uterului este limitată. La fel, pot fura o parte din sângele necesar pentru irigarea placentei și transmiterea către făt a substanțelor nutritive sau pot suferi în timpul sarcinii fenomene de degenerescență, de microbioză, pentru că acolo e o competiție, pentru că și placenta își dezvoltă vascularizația, trag mai mult din sângele fibroamelor, fibroamele intră în necrobioză și sunt complicații, necrobioze septice, aseptice”, a mai explicat medicul.
Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, a spus care sunt pașii pe care cuplurile care își doresc un copil trebuie să-i facă:
„În cazurile fericite, când familia își dorește o sarcină, cum se pregătește un astfel de moment?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
„Întotdeauna este bine, anterior concepției, ca respectivul cuplu să facă o vizită la medic, pentru a se asigura de normalitatea, din punct de vedere morfologic și funcțional, a tractului genital. E imperios necesară și o evaluare ecografică a organelor genitale interne, ocazie cu care facem aprecieri și la fertilitatea femeii, a cuplului (...)“, a spus, pentru DC News, Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu