EXCLUSIV  "Ficatul este un adevărat creier". Dr. Dragoş Romanescu, informaţii despre "singurul organ care se auto-regenerează"

Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg, a vorbit despre rolul ficatului și modul în care acest organ reflectă starea noastră de sănătate, în cadrul unui interviu acordat DC NEWS şi DC MEDICAL.

"Despre ficat aș spune că este un organ de o importanță vitală, un adevărat laborator al organismului, responsabil pentru peste 500 de funcții. Și dintre acestea și enumera funcția de veritabil filtru al toxinelor pe care apoi le excretă prin intermediul rinichilor, un adevărat procesator al substanțelor din tractul gastro-intestinal, provenite din alimentație sau din metabolismul unor organe din cavitatea abdominală, cum este pancreasul sau cum este splina, substanțe pe care apoi le trimite în circulație, fiind necesare activității celorlalte organe. 

Ficatul este un adevărat creier, un rezervor care știe să facă rezerve când aceste substanțe sunt în surplus și pe care le trimite spre circulație atunci când este nevoie de ele.

Sanador

Ficatul intervine foarte mult în metabolismul glucidelor, proteinelor și grăsimilor. Altfel spus, este în inter-conexiune cu toate organele organismului, astfel încât o afecţiune serioasă a ficatului poate să ducă și la disfuncții ale altor organe", a declarat dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DCNews.

"De această calitate a ficatului ne folosim noi, medicii chirurgi"

"Știm că ficatul este singurul organ care se auto-regenerează. Hepatocitul, care este responsabil de majoritatea funcțiilor enumerate mai devreme, este cel care rezolvă aceste injurii acute. De această calitate a ficatului ne folosim și noi, medicii chirurgi, atunci când este nevoie de rezecții hepatice, mai ales la pacienții neoplazici, unde rezecțiile hepatice sunt necesare poate de mai multe ori în timpul vieții acestuia", a mai spus medicul chirurg.

"Există mai nou transplant cu ficat împărțit"

"Și chiar datorită acestei calități sau deschis noi tehnici de transplant hepatic, pentru că există o penurie a organelor donate, există mai nou transplant cu ficat împărțit, adică o grefă recoltată de la donator cadaveric, este împărțită și este transplantată la doi recipienți, sau transplantul cu fragment hepatic de la donator înrudit.

Bineînțeles că această regenerare depinde și de calitatea parenchimului restant, în sensul în care un ficat cirotic, un ficat după chimioterapie, un ficat steatozic se va regenera mai greu sau deloc. 

Rezecțiile hepatice se fac astfel încât, totuși, să asigur un volum restant convenabil. Și acesta este de minim 25-30% din volumul hepatic când vorbim de un ficat normal și până la 40-50% din volumul hepatic când vorbim de un ficat cirotic", a conchis medicul Dragoș Romanescu.

Interviul integral AICI

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel