Fico a acordat un interviu televiziunii ruse. Slovacii, revoltați de decizia premierului

FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace

Premierul slovac Robert Fico și-a atras numeroase critici după ce a declâarat că intenționează să participe la ceremoniile de comemorare de la Moscova dedicate celui de-Al Doilea Război Mondial, planificate pentru anul viitor. 

 Într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse Rossia-1, Fico a criticat abordarea Uniunii Europene față de conflictul din Ucraina și a descris planul de pace al Kievului ca fiind nerealist, argumentând că a devenit mai degrabă un „plan de victorie” decât o soluție de pace.

Aceasta apariție este considerată prima a unui lider din Uniunea Europeană la televiziunea rusă de stat de la începutul invaziei Ucrainei în februarie 2022. În contextul în care majoritatea statelor europene au urmărit să izoleze Moscova, atitudinea pro-Rusia a lui Fico semnalează o schimbare clară a politicii externe a Slovaciei.

În cadrul interviului cu Olga Skabeieva, o comentatoare pro-Kremlin cunoscută pentru pozițiile sale radicale, Fico a subliniat că „formulă de pace” propusă de Ucraina este lipsită de viabilitate. „Nu mai este un fel de formulă de pace, a început brusc și neașteptat să fie numit un plan de victorie,” a declarat premierul slovac, reluând o retorică similară celei folosite de Moscova.

Fico a criticat, de asemenea, apelurile internaționale pentru înarmarea Ucrainei cu armament avansat, sugerând că o astfel de escaladare ar putea genera riscuri mai mari pentru întreaga regiune. „Dacă cineva vrea o escaladare a tensiunilor, atunci exact asta va spune: dați-mi arme nucleare la sol, dați-mi rachete cu rază lungă și medie de acțiune și le vom folosi împotriva țintelor rusești,” a adăugat el, referindu-se la intențiile ucrainene, care au fost însă deja dezmințite de Kiev.

Declarațiile lui Fico au provocat reacții dure din partea opoziției slovace, care acuză premierul că ignoră problemele interne ale țării în favoarea unei agende politice pro-ruse. Michal Simecka, liderul celui mai mare partid de opoziție, a descris acțiunile lui Fico drept „o rușine uriașă,” comentând că premierul nu acordă suficientă atenție problemelor esențiale de pe plan intern, precum sănătatea publică. „Acasă, ghiveciul său de guvern se destramă, sănătatea nu este un subiect pentru premier, dar va găsi timp să-l servească pe Putin,” a afirmat Simecka, subliniind contrastul dintre politicile interne și relațiile externe ale lui Fico.

De la revenirea sa în funcția de premier, Fico a încercat să îmbunătățească relațiile Slovaciei cu Rusia, opunându-se sancțiunilor stricte și stopând livrările de arme către Ucraina. Sub conducerea sa, guvernul slovac a adoptat o poziție distinctă de cea a Uniunii Europene, refuzând să susțină politicile de înarmare și argumentând că acestea contribuie la prelungirea conflictului. Totuși, poziția sa a generat tensiuni cu Bruxellesul, în contextul în care UE și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina în fața agresiunii rusești.

Această atitudine a lui Fico ridică întrebări privind viitoarea orientare a Slovaciei în cadrul politicii externe europene. Decizia premierului slovac de a participa la ceremonii alături de oficiali ruși, în timp ce liderii UE rămân fermi împotriva agresiunii ruse, indică o distanțare tot mai pronunțată a Slovaciei față de politica externă comună a Uniunii Europene.

Premierul slovac a apărat ideea menținerii unor relații cordiale cu Moscova, subliniind că acestea sunt necesare pentru menținerea stabilității și a echilibrului regional. Totuși, criticile sale aduse Uniunii Europene și susținerea față de o retorică mai moderată în privința Ucrainei au ridicat semne de întrebare privind angajamentul Slovaciei în cadrul UE.

În interviul său de la Rossia-1, Fico a reiterat faptul că va încerca să participe la evenimentele comemorative de 9 Mai de la Moscova, subliniind o disonanță față de pozițiile exprimate de majoritatea liderilor europeni. Această vizită ar putea reprezenta un nou episod în alinierea Slovaciei la o politică mai conciliantă față de Rusia, într-o perioadă în care alți membri ai Uniunii și-au intensificat sprijinul față de Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel