Fico, atac la adresa elevului care a refuzat să dea mâna cu președintele țării: „Cineva are nevoie de trei palme aici”

Premierul slovac prorus, Robert Fico, a reacționat pe pagina sa de Facebook la un incident care a stârnit controverse pe plan național și internațional. 

Citește și: Țara în care săptămâna de lucru de 4 zile a avut un succes răsunător: angajați mai fericiți și mai eficienți

Episodul îl are în centrul său pe Simon Omaník, un elev slovac premiat, care a refuzat să dea mâna cu președintele țării, Peter Pellegrini, în cadrul unei ceremonii oficiale. Gestul elevului, care purta o panglică în culorile drapelului ucrainean, a fost perceput ca un act de protest, atrăgând atât critici, cât și aprecieri.

Incidentul s-a petrecut în timpul unei ceremonii organizate de Ministerul Educației pentru a premia elevii cu performanțe deosebite. Simon Omaník, medaliat cu bronz la un concurs de matematică, a refuzat să strângă mâna președintelui Pellegrini, deși acesta i-a întins-o zâmbitor. În ciuda refuzului, cei doi au fost fotografiați împreună la finalul evenimentului.

Premierul Fico a comentat situația, exprimându-și dezacordul față de gestul elevului și față de reacția presei. „Nu va fi lipsit de sinceritate”, a scris Fico, explicând ce ar face dacă s-ar afla în locul președintelui. „Presa antislovacă și antiguvernamentală îl aplaudă pe student. Se spune că refuzul de a da mâna este un exemplu de sfidare... Cineva are nevoie de trei palme aici. Eu aș începe cu presa antiguvernamentală. Și apoi cu experiența de viață reală. Ca elev, acasă, dacă m-aș fi plâns că un profesor mă trage de păr, mama m-ar fi pălmuit de încă două ori pentru că profesorul avea întotdeauna parte de respect și adevăr”, a afirmat premierul.

Fico a continuat criticile, considerând că atitudinea președintelui Pellegrini față de gestul elevului a fost greșită. „Președintele a făcut o greșeală când a spus că l-a respectat pe elev. Nu este nimic de respectat aici”, a concluzionat premierul slovac.

Reacțiile la incident au fost diverse, de la susținerea publică a gestului lui Simon Omaník ca simbol al libertății de exprimare, până la condamnări din partea susținătorilor premierului și ai președintelui. Panglica ucraineană purtată de elev a fost interpretată de mulți ca un mesaj politic într-un context geopolitic sensibil, având în vedere poziția prorusă a guvernului slovac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel