Adrian Gligor, vicepreședinte patrimoniu și dezvoltare durabilă la Roșia Montană, susține că în acest moment zona este atractivă pentru turiști, dar aceștia nu aduc niciun plus economic zonei. Turiștii trec prin zonă dar nu consumă, dar în scurtă vreme se vor construi două hoteluri și un Muzeu al Mineritului. Oamenii vor putea vizita o parte dintre galerii, care vor fi iluminate și deschise publicului. Acest proiect va aduce profituri și pentru localnici prin dezvoltarea unei rețele de turism.
”Turismul în zona Roşia Montană este în acest moment unul de curiozitate. Oamenii vin în acest moment şi fac turism de curiozitate, nu aduc plus valoare zonei. Nu consumă, nu stau în zonă, pleacă după trei patru ore”, a explicat Gligor în cadrul dezbaterii DeCe News.
”Sunt sigur că exploatare auriferă va atrage turişti, așa cum se întâmplă în toată lumea, a spus conf. Alexandru Diaconescu (UBB CLuj). Dar, nu vor veni ca să vadă vestigiile istorice, ci mai degrabă tehnologia faraonică a noii exploatări. O spun cu invidie. Totuși, principala atracţie turistică vor fi galeriile amenajate special pentru turişti. Cel puțin o dată în viață fiecare român va veni în vizită la Roșia Montană”.
RMGC va construi două hoteluri ca zona să intre în circuitul turistic, a precizat Adrian Gligor.
Și istoricul Carol Căpiță susține că problema de la Roșia Montană trebuie percepută din două puncte de vedere. ”Trebuie să ţinem cont şi de interesele arheologice şi de problemele sociale de la Roşia Montană”. El suține că în acest moment oamenii din zonă depind de minerit ca principală sursă de venit.
Turiștii vor putea vizita Muzeul Mineritului care va fi dotat cu 3 secțiuni speciale: geologie, arheologie și etnografie. Va cuprinde, de asemenea, o organizare muzeistică subterană, cu acces public la Galeria Catalina Monulești.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News