Fierbe Marea Neagră. Explicația fenomenului rar de pe litoralul românesc. ”Este ceva fantastic, magic, de poveste”

Foto: Captură video PRO Tv
Foto: Captură video PRO Tv

Un fenomen rar a apărut în Marea Neagră, chiar în zona litoralului românesc. 

Marea Neagră "a fiert", marți, la -6 grade Celsius. Acest fenomen rar, cunoscut și sub numele de "fum de mare", apare o dată la câțiva ani și are loc atunci când diferența de temperatură dintre apa mării și aer este foarte mare. 

Pe litoral au fost astăzi -5 grade Celsius, însă temperatura resimțită a fost mult mai scăzută, de -12 grade Celsius. Oamenii mai curajoși care au înfruntat temperaturile scăzute au venit pe malul mării pentru a face fotografii.

"Este ceva fantastic"

"Nu n-am mai văzut-o niciodată așa, e prima dată când vin și aici la Cazino", a spus o femeie pentru Pro TV.

"Acum îi spuneam soției că fierbe marea, că am auzit comentariul și zic: Uite aburii de pe mare", a spus un bărbat.

"Eu da, am mai văzut. Am făcut armata la marină", a spus un bărbat atunci când a fost întrebat de reporter dacă a mai văzut vreodată așa ceva.

"Eu nu am mai văzut-o niciodată așa. E superbă. Am venit special să vedem, suntem cazați la Eforie Nord și am venit special să vedem Cazinoul și marea", a spus o femeie.

"Este ceva fantastic, oricum este cea mai mare putere a naturii... Forța apei nu o întrece nimeni și e automat ceva fantastic, magic, de poveste", a spus un bărbat.

"Este un fenomen destul de rar"

Acest abur este cunoscut sub numele de "fum de mare" sau "sea smoke" și apare atunci când aerul rece se întâlnește cu apa caldă, explică specialiștii.

"Diferență de temperatură destul de mare, 15 grade care determină o evaporare a apei din stratul de suprafață, acest fenomen spectaculos este amplificat și de vântul care bate cu o oarecare intensitate", a explicat Dan Vasiliu, director GeoEcoMar - Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină.

"Este un fenomen destul de rar . Este un fenomen de fierbere, în ghilimele. Aerul uscat și rece se deplasează pe surpafața apei de mare, relativ mai caldă față de acesta. Este un fenomen de ceață deasupra apei", a spus Răzvan Mateescu, cercetător Institutul de Cercetare și Dezvoltare Marină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel