Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) s-a arătat pentru prima dată "interesată" de înfiinţarea unui fond de indemnizaţie pentru victimele accidentelor de muncă de pe şantierele Cupei Mondiale din Qatar, a declarat joi secretarul său general adjunct, Alasdair Bell, citat de AFP.
"Este important să încercăm să vedem că oricine a suferit o accidentare ca urmare a participării la Cupa Mondială, va primi cumva o reparaţie", a afirmat Bell în faţa parlamentarilor Consiliului Europei, organismul de supraveghere al drepturilor omului pe continent, în cadrul unei audieri privind protecţia drepturilor lucrătorilor în Qatar.
"Nu este lucrul cel mai uşor de implementat, este nevoie de reflecţie", a spus Bell. "Este nevoie de o structură, de reguli şi de o guvernanţă", dar "este cu siguranţă ceva ce vrem să meargă mai departe", a adăugat el.
La începutul lunii octombrie, Federaţia franceză de fotbal (FFF) a indicat deja că lucrează cu alte câteva federaţii la un fond de indemnizaţie pentru victimele accidentelor de muncă de pe şantierele Cupei Mondiale din Qatar.
"Am vorbit cu vreo zece federaţii pentru a lucra la un set de trei" propuneri, a explicat vicepreşedintele delegat al acesteia, Philippe Diallo. Potrivit lui, propunerile includ "înfiinţarea unui centru de primire pentru lucrătorii migranţi care ar face parte din moştenirea lăsată de Cupa Mondială din Qatar", precum şi "un fond de indemnizaţie pentru toţi cei care au fost victimele accidentelor de muncă pe şantierele Cupei Mondiale".
Ideea unui fond de indemnizaţie pentru muncitorii care au lucrat pe site-urile competiţiei a fost prezentată în ultimele luni de mai multe organizaţii pentru drepturile omului, care au făcut apel la sponsorii Cupei Mondiale să susţină iniţiativa.
Qatarul a implementat sisteme de indemnizaţie a lucrătorilor, dar aceste măsuri au fost introduse cu întârziere şi nu toată lumea a beneficiat de pe urma lor, potrivit Amnesty International.
ONG-urile, care salută unele reforme sociale adoptate de autorităţile din Qatar, evidenţiază deficienţe în ce priveşte protecţia lucrătorilor, precum şi o problemă recurentă a salariilor neplătite.
Qatarul, la rândul său, a respins ferm criticile aduse faptului că nu a acţionat în ce priveşte drepturile lucrătorilor şi a remarcat introducerea unui salariu minim, relaxarea dependenţei lucrătorilor de angajatori şi impunerea unor reguli de protecţie mai stricte în timpul verilor toride.
FIFA a decis să compenseze cluburile care trimit jucători la Cupa Mondială din Qatar.
Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) va distribui peste 200 de milioane de dolari cluburilor care vor avea jucători la Cupa Mondială din Qatar (20 noiembrie-18 decembrie), transmite DPA.
FIFA a confirmat marţi detaliile programului său de beneficii pentru cluburi, precizând că suma de 209 milioane de dolari este deja rezervată în acest sens.
FIFA anticipează o contribuţie de 10.000 de dolari pentru fiecare zi pe care un jucător o petrece alături de echipa sa naţională la turneul final din Qatar, precum şi în perioada oficială de pregătire.
Cu cât un club are mai mulţi reprezentanţi şi cât de departe ajung acei jucători în competiţie va determina suma finală pe care o poate primi clubul în cauză. Orice club care a înregistrat un jucător cu doi ani înaintea Cupei Mondiale este eligibil pentru aceşti bani compensatorii.
La ediţia din 2018, din Rusia, 416 cluburi din 63 de ţări au beneficiat de acest program.
Cluburile vor putea înainta cererile de compensare în mod digital, pentru prima oară, a precizat FIFA, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu