Când Aretha Franklin a murit din cauza cancerului pancreatic, în august 2018, se credea că nu a lăsat în urmă nici un testament.
Dar luni mai târziu, testamentele scrise de mână au fost găsite într-un dulap și sub perna unei canapele, la casa ei din suburbia orașului Detroit, din statul Michigan, scrie BBC.
Un juriu va stabili acum care dintre cele două documente ar trebui să fie considerat ultimul testament valabil al „Reginei muzicii Soul”.
Procesul a început luni și se preconizează că va dura mai puțin de o săptămână.
Un juriu format din șase persoane de la Curtea de succesiune a regiunii Oakland va audia atât martorii, cât și pe copiii lui Franklin, pe nepoata ei Sabrina Owens, dar și un expert în scris de mână.
De 18 ori câștigătoare a premiului Grammy, Franklin a înregistrat zeci de hituri și a fost prima femeie inclusă în Rock & Roll Hall of Fame.
Însă cântăreața cunoscută pentru melodii precum „Think”, „I Say a Little Prayer” și „Respect” a fost extrem de confidențială în ceea ce privește finanțele ei și se spune că a opus rezistență sfatului de a pregăti un testament oficial, în ciuda perioadei de sănătate îndoielnică prin care trecea, pe finalul vieții.
Când a murit, la vârsta de 76 de ani, absența unui testament a însemnat că bunurile ei - inclusiv case, mașini, blănuri și bijuterii - urmau să fie împărțite în mod egal între cei patru fii ai săi.
Dar la nouă luni de la moartea ei, testamentele au fost descoperite acasă.
Un fiu susține că actele datate în iunie 2010, găsite într-un dulap, pot fi luate în considerare drept voința reală a artistei.
Alți doi fii spun că un testament datat martie 2014 și găsit într-un caiet cu spirală, sub pernele unei canapele, ar trebui să aibă prioritate.
Luni, judecătorul Jennifer Callaghan le-a spus juraților că singura decizie pe care trebuie să o ia este dacă documentul din 2014 poate fi acceptat ca testament valabil.
În ciuda diferențelor dintre cele două acte, ambele documente i-ar pune pe fiii artistei să împartă veniturile din muzica și drepturile de autor ale lui Franklin.
Fiecare versiune a fost scrisă de mână și greu de descifrat, cu cuvinte tăiate și note în margine. O astfel de condiție le-ar face inadmisibile în majoritatea statelor, dar legea din Michigan permite testamentele scrise de mână atâta timp cât îndeplinesc alte criterii.
Theodore White II - al treilea copil al lui Franklin, din scurta căsătorie cu fostul ei manager - susține că documentul legal de 11 pagini din 2010 este testamentul valabil.
Versiunea respectivă îl listează ca co-executor sau reprezentant personal al patrimoniului, împreună cu doamna Owens, nepoata artistei. De asemenea, cere ca Kecalf și Edward Franklin, al doilea și al patrulea fiu al cântăreței, să „urmeze cursuri de afaceri și să obțină un certificat sau o diplomă” dacă doresc să beneficieze de proprietate.
Între timp, Kecalf și Edward susțin că versiunea din 2014 este voința principală a mamei lor.
Kecalf îl înlocuiește pe fratele său ca co-executor în documentul de patru pagini. El și nepoții săi vor moșteni, de asemenea, conacul de 1,2 milioane de dolari (934.000 de lire sterline) al mamei sale - o casă descrisă de avocatul lui Edward drept „bijuteria coroanei”.
Documentul mai nou prevede, de asemenea, ca rochiile lui Franklin să fie ori scoase la licitație, ori predate Institutului Smithsonian din Washington.
Clarence Franklin, copilul cel mai mare, nu este implicat în dispută. Acesta locuiește într-o unitate de viață asistată din Michigan și se află sub tutela legală a unui îngrijitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News