Afganistanul asistă la un fenomen dureros pentru multe familii, care se văd nevoite să își vândă fiicele.
Parwana Malik, o fetiță de 9 ani, cu ochii negri și obrajii trandafirii, chicotește cu prietenii ei în timp ce se joacă și sar coarda într-o zonă prăfuită a Afganistanului. Dar râsul Parwanei dispare când se întoarce acasă, într-o colibă mică cu pereți de pământ, care îi amintește de soarta ei: este vândută unui străin în calitate de mireasă copilă.
Bărbatul care vrea să o cumpere pe Parwana spune că are 55 de ani, dar pentru fetiță este un bătrân cu sprâncene albe și o barbă deasă, albă, a spus ea pentru CNN pe 22 octombrie. Își face griji că o va bate și o va forța să lucreze pentru el în casă. Părinții ei spun că nu au de ales.
Timp de patru ani, familia ei a trăit într-o tabără afgană din nord-vestul provinciei Badghis, supraviețuind cu ajutorul umanitar și cu muncă zilieră, câștigând câțiva dolari pe zi. Dar viața a devenit mai grea de când talibanii au preluat puterea în Afganistan pe 15 august.
Pe măsură ce ajutorul internațional se împuținează și economia țării se prăbușește, aceștia nu își pot permite nevoile de bază, cum ar fi mâncarea. Tatăl ei și-a vândut deja sora de 12 ani în urmă cu câteva luni.
Parwana este una dintre multele tinere fete afgane vândute pentru căsătorie, pe măsură ce criza umanitară a țării se adâncește. Foamea a împins unele familii să ia decizii grele, mai ales acum, când se apropie iarna.
„De la zi la zi, numărul familiilor care își vând copiii crește”, a declarat Mohammad Naiem Nazem, un activist pentru drepturile omului în Badghis. „Lipsa de mâncare, lipsa de muncă, familiile simt că trebuie să facă asta” a adăugat el.
Abdul Malik, tatăl Parwanei, nu poate dormi noaptea. Înainte de vânzarea fiicei, el a declarat pentru CNN că este „rupt” de vinovăție, rușine și îngrijorare.
El încercase să evite s-o vândă, a călătorit în capitala provinciei Qala-e-Naw pentru a căuta fără succes un loc de muncă, chiar împrumutând „mulți bani” de la rude, iar soția sa a apelat la cerșetorie în tabără. Dar a simțit că nu are de ales dacă vrea să-și hrănească familia.
„Suntem opt membri ai familiei”, a spus tatăl. „Trebuie să o vând pentru a păstra în viață alți membri ai familiei” a adăugat el.
Banii din vânzarea Parwanei vor susține familia doar câteva luni, înainte ca Malik să fie nevoit să găsească o altă soluție, a spus el. Parwana a spus că speră ca părinții ei să se răzgândească, deoarece ea visa să devină profesoară și nu a vrut să renunțe la educație. Dar cererile ei au fost zadarnice.
Pe 24 octombrie, Qorban, cumpărătorul, care are un singur nume, a ajuns la ea acasă și i-a înmânat tatălui Parwanei 200.000 de valută afgană (aproximativ 2.200 de dolari) sub formă de oi, pământ și numerar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News