Fiii Mariei Bănuș, prezenți la aniversarea unui secol de la nașterea poetei

Petre și Tudor Bănuș, fiii poetei Maria Bănuș, sunt prezenți, joi, 10 aprilie 2014, de la ora 18:30, la Librăria Dalles (bd. Nicolae Bălcescu, nr. 18) din București, unde Editura Cartea Românească aniversează 100 de ani de la nașterea marei poete a secolului XX, eveniment marcat de apariția a două volume inedite de memorialistică  - Însemnările mele, cu texte, note și comentarii stabilite de Geo Șerban -, disponibile și în ediție digitală.

Vor împărtăși amintiri cu și despre Maria Bănuș Adriana Bittel și Nora Iuga, iar Tudor Bănuș și Geo Șerban vor realiza câteva incursiuni în arhiva inedită a scriitoarei, în timp ce moderatorul întregului eveniment va fi Ovidiu Simonca. 

„Pe data de 10 aprilie 2014, se implinesc 100 de ani de la nasterea Mariei Banus. Volumele memorialistice inedite Insemnarile mele dau cuvintul celui mai implicat martor al unei istorii literare tumultuoase: jurnalul poetei.
Insemnarile mele este un jurnal intim tinut cu intermitente citeva bune decenii, intre 1927 si 1999, poate cea mai ampla scriere de acest tip in epoca moderna a literaturii noastre, deloc saraca in marturii cu caracter reflexiv-autobiografic. O fereastra, in orice caz, revelator deschisa spre un destin al creatorului dramatic expus furtunilor istoriei." (Geo Serban)

Ce inseamna 72 de ani (1927-1999) din viata unei poete din Romania, apasata, inca din adolescenta, de originea etnica, intr-o Europa bintuita de stafia comunismului, de lipsa de spatiu vital a nazismului, de evolutia violenta a ambelor extreme?
Inseamna refugiu timpuriu in doctrina marxista, iluzii traite in ilegalitate si activism politic cultural in epoca dogmatica comunist-stalinista din al saselea deceniu al secolului XX. Toate urmate de regrete, negare, dezgust, remuscari, revolta impotriva unei ideologii pe care realitatea a contrazis-o. Dar stigmatul „comunista fosta stalinista" o va urmari pina la moarte – si mai tirziu – pe cea care debutase exploziv, in anul 1937, cu exceptionalul volum de versuri Tara fetelor.

Zeci, sute de personalitati ale vietii literare, culturale si politice ale ultimelor decenii, alaturi de familie si o galerie pitoreasca de oameni obisnuiti, devin personaje in mult visatul si niciodata terminatul jurnal-roman memorialistic Insemnarile mele de Maria Banus.
Maria Banus (10 aprilie 1914–14 iulie 1999) ramine, in pofida etichetelor aplicate de catre o istorie literara vindicativa, o mare poeta a secolului XX.
A publicat in jur de 20 de volume de versuri, o parte dintre ele tributare dogmatismului proletcultist si realismului socialist – Tie-ti vorbesc, America! (Medalia de Aur a Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor de la Varsovia), 1955, Magnet, 1962, Diamantul, 1965. Odata cu maturizarea literara si politica, poeta revine la gratia poetica initiala (Portretul din Fayum, 1970, Oricine si ceva, 1972, Noiembrie inocentul, 1981, Fiesta, 1990).
Volumul Orologiu cu figuri, Editura Eminescu, 1984, a fost tradus in limba franceza (L'Horloge à Jacquemart), cu o prefata de Alain Bosquet, in 1987.
A publicat traduceri din R.M. Rilke, A.S. Puskin, Robert Browning, P. Neruda, Verlaine si numeroase antologii din lirica universala.
In anul 1989 i se decerneaza Premiul International Gottfried von Herder.
La zece ani de la moartea poetei, in 2009, Editura Casa Radio, publica audio-book-ul Zabale rupte. Poeme rostite la radio, cu ilustratii de Tudor Banus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel