Film despre viața lui Eminescu la Cernăuți / video

Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava

Un film documentar despre viața lui Mihai Eminescu la Cernăuți va fi lansat anul viitor.

GCC film global Bucuresti, GCC Film Word Wide Bucuresti, Dumitru Pohus și Mihai Grosu, coproducatori prezintă „Eminescu și Cernăuții” – primul film documentar care reliefează prezența, școala și vizitele lui Mihai Eminescu la Cernăuți în perioada 1858-1885. În curând – pe ecrane începand cu 15 ianuarie 2023 la Bucuresti, Ipotesti și Cernăuți.

Scenariul filmului: prof. dr. Ionel Novac. Regia și imaginea: Irina si Mihai Grosu. Filmul a fost realizat cu sprijinul Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din Regiunea Cernăuți, președinte Vasile Bâcu.

Filmările au fost realizate în 2022 la Cernăuți și Ipotești. Toți actorii din film sunt etnici români din regiunea Cernăuți. Sonorizarea a fost realizată de Diana Chibac.

Realizatorii filmului aduc mulțumiri Consulatului General al României la Cernăuți și primăriei orașului Cernăuți pentru sprijin, conform Bucpress.

Youtube video image

O asociație românească din Ucraina solicită redenumirea unei străzi din Odesa în cinstea poetului Mihai Eminescu

Asociația „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa solicită redenumirea unei străzi din centrul istoric al orașului Odesa în cinstea poetului român Mihai Eminescu, scrie Bucpress.

„În contextul prezentelor lucrări ale Comisiei istorico-toponimice cu privire la redenumirea obiectelor toponimice orășenești din Odesa, am adresat o cerere de redenumire a unei străzi din centrul istoric (vechi) al orașului în cinstea poetului național al românilor Mihai Eminescu. În speranța unei evaluări corecte a adresei Asociației ”Basarabia” și a argumentării invocate, rămâne să constatăm dacă va fi, sau nu, luată în considerare solicitarea organizației noastre”, potrivit unui comunicat al Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.

„Pe această cale invităm bunii români de-ai locului să susțină inițiativa Asociației “Basarabia”, eventual și inclusiv prin scrisori de sprijin către primăria orașului și comisia istorico-toponimică în cauză. N-ar strica nici scrisori de sprijin oficiale și de prin România și Republica Moldova, dar să nu ne îmbătăm prea devreme cu apă rece…”, menționează Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” pe pagina sa de Facebook.

Asociaţia „Basarabia” este o organizație nonguvernamentală, nonprofit, care reprezintă interesele comunității românești din sudul Basarabiei, membru-fondator al Consililului Național al Românilor din Ucraina. În contextul politicii de derusificare lansată de Ucraina lansată după invazia rusă, o serie de primării au inițiat redenumirea străzilor și revenirea la denumirile istorice (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel