Psihologul Cristina Zaharia a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews, despre efectele din punct de vedere psihologic în cazul fetei de 13 ani din Târgu Jiu, lovită cu picioarele, umilită și trasă de păr.
Scenele au un puternic impact emoțional. Se vede clar cum fata de aproximativ 12-13 ani este obligată să stea în genunchi și e lovită cu violență peste față.
„Este un caz clasic de bullying, dar extrem de agresiv”, a spus psihologul Cristina Zaharia, luni, pentru DCNews. „Nu mi-a venit să cred ce am văzut, deși nu este o noutate violența acută din școli și licee. Este un caz strigător la cer. Violențe au existat mereu în școli, dar erau episoade rare. Societatea ne învață că cel mai puternic câștigă. Să luăm exemplul talk-show-urilor: cel care are tupeu mai mare, cel care e mai violent verbal, mai conflictual, acela câștigă. Se idolatrizează agresorii. Este un mesaj total greșit pe care-l transmitem celor mici”, a subliniat psihologul.
„Consider că părinții și cadrele, începând cu consilierul școlar până la profesor, ar trebui să se implice. Ar trebui să existe educație socială, să existe niște norme, cutume”, a precizat specialistul.
”Efectele pe termen lung, în ceea ce privește drama acestei fetițe, pot fi devastatoare. Poate fi afectată pe termen nedeterminat, poate să aibă probleme de socializare acute, să sufere de atacuri de panică, de o stare de anxietate. De aici, pot deriva alte probleme, rezultate slabe în mediul profesional sau social. Nu mai vorbim de mediul familial”, a explicat Cristina Zaharia.
Întrebată cum ar putea fi ajutată minora, a răspuns astfel: „Consiliere psihologică de urgență! Traumele psiho-emoționale sunt cel mai greu de vindecat, cele fizice se vindecă în majoritatea cazurilor. Bănuiesc că autoritățile vor lua măsuri în acest caz. Acele fetițe care au agresat-o și băiatul care filma au întrecut orice limită. Nu e vorba doar despre umilință, a fost agresiune. A fost bullying complex și complet. A întrunit toate cele trei forme de bullying extrem de violente. Nu știu cum s-a ajuns la așa ceva. Nu știu dacă fetițele care au agresat-o au conștientizat ceea ce s-a întâmplat la momentul respectiv.”
„Fiecare părinte și protejează copilul, iar părinții, de cele mai multe ori, sunt de partea copiilor lor, indiferent de cât de mult au greșit aceștia. Mă uit în jurul meu și văd pe stradă părinți care își îndeamnă copilul: dă, tată, cu pumnul, să nu te lași lovit. Aceasta este educația primită. Efectele sunt, însă, pe termen lung.
Un agresor va rămâne întotdeauna un agresor. O victimă, în 99 la sută dintre cazuri, va rămâne o victimă. Există și probabilitatea să se transforme în agresor, dar este scăzută”, a conchis Cristina Zaharia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News