Platformele de streaming din China, inclusiv Tencent Video şi iQiyi, au eliminat filmele şi conţinuturile video în care apare actorul canadian Keanu Reeves, după ce starul de cinema a participat la un concert pro-Tibet organizat de un ONG înfiinţat de Dalai Lama.
Platformele de streaming din China, inclusiv Tencent Video şi iQiyi, au eliminat filmele şi conţinuturile video în care apare actorul canadian Keanu Reeves, după ce starul de cinema a participat la un concert pro-Tibet organizat de un ONG înfiinţat de Dalai Lama, informează Reuters vineri.
Verificările realizate de Reuters au arătat că producţiile celebre ale actorului Keanu Reeves, precum francizele "Matrix" şi "John Wick" şi lungmetrajul "Speed", se numără printre filmele care au fost retrase de pe aceste platforme chineze. Jurnaliştii de la Reuters nu au putut să afle momentul în care acele producţii au fost eliminate, potrivit Agerpres.
Cotidianul Los Angeles Times, prima companie mass-media care a raportat joi acea eliminare de conţinuturi, afirmă că cel puţin 19 dintre filmele starului canadian au fost retrase de pe Tencent Video.
Deşi anumite conţinuturi asociate filmelor din franciza "Matrix" şi alte câteva pelicule cu Keanu Reeves au rămas disponibile în bara de căutare de pe WeChat, cel mai important serviciu de mesagerie online din China, căutările pentru titlurile în engleză ale filmelor sale, precum şi pentru traducerile lor în chineză, nu mai oferă niciun rezultat.
Reprezentanţii iQiyi şi Tencent Holdings, compania-mamă a serviciilor Tencent Video şi WeChat, nu au dat curs invitaţiei de a face declaraţii pe această temă. Agentul de presă al actorului Keanu Reeves nu a putut fi contactat de Reuters până vineri dimineaţă.
Unii dintre ei au îndemnat la boicotarea filmelor sale în China, după ce s-a aflat că starul intenţiona să participe pe 3 ianuarie la un concert organizat de Tibet House US, o organizaţie non-profit cu sediul la New York, creată la cererea lui Dalai Lama, liderul spiritual al budiştilor tibetani.
Keanu Reeves a participat la acel concert, organizat în format virtual din cauza restricţiilor adoptate pentru a limita răspândirea noului coronavirus, fapt care a provocat o nouă serie de critici în spaţiul online chinezesc.
Autorităţile de la Beijing l-au acuzat pe Dalai Lama, exilat în India, că alimentează sentimentele separatiste în regiunea Tibet şi l-au recunoscut în locul său pe actualul Panchen Lama, numit de Partidul Comunist, drept cea mai înaltă personalitate religioasă din Tibet.
China administrează această regiune izolată din vestul ţării din anul 1951, după ce Armata de Eliberare a Poporului a invadat şi a preluat controlul asupra acelui teritoriu în urma unei operaţiuni militare pe care a numit-o "o eliberare paşnică".
Printre alte personalităţi occidentale care au fost blocate pe reţelele de socializare şi pe platformele video chineze după ce au făcut declaraţii în care au criticat acţiunile Chinei în Tibet se află fostul baschetbalist din NBA Enes Kanter, care juca în acea perioadă pentru echipa Boston Celtics.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu