Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a semnalat o problemă care nu este abordată de niciun partid și niciun candidat la alegerile prezidențiale, în plină campanie electorală.
România este la coada clasamentului în Uniunea Europeană în ceea ce privește accidentele și morții pe șosele. Patru oameni își pierd viața, zilnic, pe drumurile patriei, iar suferința se întinde dincolo de persoana decedată sau rămasă invalidă pe viață. Titi Aur a pledat pentru o conștientizare a acestor probleme, care generează reacții în lanț și lasă oamenii distruși pe viață.
„Ar trebui să se facă niște reportaje după accidente, cu urmările din familii, dintre colegi, cu cei care au rămas sau cei grav accidentați. Este groaznic, iar de multe ori e mai rău ca în filmele de groază ce se întâmplă cu cei care au rămas.
După un accident, familia - copiii, părinții, frații, soți, soții etc - rămâne distrusă pe viață. Acești oameni nu mai sunt capabili nici măcar să lucreze. Se îmbolnăvesc de alte boli din supărare, din stres și din alte efecte secundare. E o vorbă - Îți dau una de îți mai mor 2-3 pe acasă. Aici chiar se nimerește!“, a spus cu resemnare Titi Aur.
Niciunul dintre partidele și candidații la alegerile prezidențiale nu a abordat acest subiect, al traumelor generate de accidentele rutiere. Titi Aur consideră că este chiar o „problemă de securitate națională“ care trebuie abordată cu fermitate și compasiune față de victimele directe sau indirecte de pe șosele.
„Victima e victimă și suferă, dar pe lângă victimă sunt părinți care se sinucid, copii distruși pentru că părinții au murit, oameni care nu mai rezistă pentru că trebuie să întrețină victimele și pur și simplu înnebunesc.
Nu înțeleg de ce nimeni din conducerea României nu are aplecare către acest subiect. Pentru cei care ne conduc, acest lucru nu contează și reprezintă o banalitate, deși aș zice că e o problemă națională“, a continuat Titi Aur.
„Avem patru morți în medie pe zi, avem zece răniți grav. Răniți grav înseamnă stat foarte mult în spital, înseamnă coloană ruptă sau bazin rupt, înseamnă dizabilități pe toată viața, înseamnă că o parte dintre ei mor în anul următor. Sunt foarte multe situații în care cineva care a avut un accident a murit după câțiva ani pentru că au apărut complicații etc. De fiecare dată, la fiecare rănit și la fiecare decedat, sunt multe și mari tragedii în spate.
Nu poți să ceri unor părinți, de exemplu, cărora le-au murit copiii, să revină la normal, să lucreze, să se distreze, să se ducă la munte, la mare, la nuntă, la botez etc. Pentru ei s-a închis viața! În cazul celui care a murit, suferința e scurtă, dar pentru cei din spate e un dezastru permanent ce se întinde pe zeci de ani“, a mai spus specialistul în conducere defensivă.
Specialistul în conducere defensivă s-a declarat resemnat de faptul că nici în următorii ani nu va exista o aplecare politică spre această temă extrem de sensibilă.
„De ce nimeni din conducerea României nu vrea să țină cont de asta și fug de subiectul ăsta. Suntem în plină campanie electorală, dar în niciun program electoral, al niciunui partid, nu există acest program electoral. Se promit tot felul de lucruri - pensii, salarii, pace - dar această zonă nici măcar nu se promite a fi abordată. Eu consider că în următorii patru ani nu se va întâmpla nimic, pentru că nici măcar o formațiune politică sau un candidat nu și-a propus să o abordeze. Pentru mine e o mare dilemă! Subiectul ăsta este inabordabil. Nu știu de ce“, a concluzionat Titi Aur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci