Ales președinte al PNL cu 1.334 de voturi din totalul de 1.479, Klaus Iohannis a propus spre votare trei rezoluții: fuziunea cu PDL, intrarea în PPE și desemnarea prezidențiabilului PNL. Anunțul ultimei a fost punctul de maximă de tensiune al unui Congres lipsit de evenimente până la acel moment. Din sală s-a strigat numele lui Crin Antonescu, iar delegații au izbucnit în aplauze. Un alt liberal a spus numele lui Iohannis, propunere întâmpinată și ea cu aplauze.
Seniorul Mircea Ionescu Quintus a luat cuvântul pentru a preciza că desemnarea candidatului se face de regulă de către Delegația Permanentă a PNL și că situația de față este una neobișnuită. Un lider liberal din tabăra Iohannis, Teodor Atanasiu, a urcat la pupitru și a pledat pentru un vot dat de Congres, nu de Delegația Permanentă, argumentând că aceasta din urmă este mai puțin reprezentativă decât DP.
Mircea Ionescu Quintus i-a întrebat pe Iohannis și Antonescu dacă acceptă nominalizarea venită din rândul delegaților. Primarul Sibiului a confirmat. Imediat, seniorul PNL a întrebat: "Dl. Antonescu e aici?". "Întotdeauna", a răspuns Crin Antonescu, în timp ce se ridica de pe scaunul său din primul rând al sălii, pentru a urca pe scenă. "Da, accept candidatura", a răspuns Crin Antonescu, în aplauzele sălii.
Anunțul lui Antonescu l-a făcut pe Iohannis să declare că PNL se află într-o situație fericită: are doi candidați "valabili" la prezidențiale. "Este suficient că avem doi candidaţi, nu trebuie să votăm nimic astăzi", a spus Iohannis, care a adăugat că nu vrea să provoace o sciziune în PNL și că retrage Rezoluţia, pentru a o trimite la Delegaţia Permanentă.
Miza reală a Congresului și cum și-a pregătit Antonescu revenirea în arenă
Pe cât de cert era că Iohannis va fi ales președinte al Partidului Național Liberal, pe atât de neclar era dacă la Congresul organizat în sala Cuza a Parlamentului va fi desemnat și prezidențiabilul Dreptei.
"Eu cred că Antonescu va intra în sondaje. Retragerea a fost o mutare cu bătaie lungă", a declarat un vicepreședinte PNL pentru DC News, înainte de momentul rezoluțiilor.
Informații venite din rândul delegaților vorbeau încă de la începutul Congresului despre o rezoluție prin care să se stabilească faptul că Iohannis este prezidențiabilul PNL și, cel mai probabil, al Dreptei unite. Tabăra primarului din Sibiu forța adoptarea unei astfel de rezoluții, care ar fi echivalat cu scoaterea definitivă din joc a lui Crin Antonescu. În urma unei atare rezoluții, chiar dacă era introdus în sondaje, iar cifrele îi erau prielnice, o eventuală revenire a lui Antonescu ar fi fost interpretată drept sfidarea votului delegaților.
"Problema este că o astfel de rezoluție nu s-a discutat în Biroul Politic Permanent și nici în Delegația Permanentă", ne-a declarat un lider PNL din teritoriu.
Apropiații fostului președinte PNL, care dezavuau "rezoluția Iohannis", nu renunțaseră niciun moment la ideea candidaturii lui Crin Antonescu și așteptau momentul propice pentru relansarea liderului PNL.
"Când se vor vota cele trei moțiuni se așteaptă pulsul sălii. Eu am spus numele lui Antonescu și am văzut că sala a mișcat. Să vedem", ne-a mărturisit un liberal.
Antonescu, mesaje clare înainte de Congres
Susținătorii lui Crin Antonescu au fost revitalizați de ieșirile mediatice ale liderului liberal. Cu două zile înainte de Congres, Antonescu a acordat două interviuri în care și-a arătat disponibilitatea de a candida.
"Am spus clar și spun și acum. Dacă se întâmplă ca un grup mare, dar mare, începând cu PNL, să ajungă la concluzia, ceea ce sper să nu se întâmple și nu cred că o să se întâmple, că 'dom'ne am făcut tot felul de evaluări, am socotit, am cântărit, dacă nu candidezi, noi n-avem șanse, câștigă Ponta, câștigă PSD-iștii', atunci nu o să am nicio ezitare să fac asta", a declarat Crin Antonescu, joi, la DC News Live.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News