Financial Times: Cum au pătruns influencerii sprijiniți de Rusia în alegerile din România. Investigație de amploare cu acuzații grave și implicarea SRI

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

O anchetă publicată de Financial Times dezvăluie o amplă operațiune de influență orchestrată de Rusia în alegerile prezidențiale din România.

Citește și: 77 de laureați ai Premiului Nobel cer Senatului SUA să blocheze numirea lui Robert F. Kennedy Jr. la conducerea Departamentului Sănătății

Conform rapoartelor serviciilor de informații române și declarațiilor oficialilor din Moldova, Moscova ar fi utilizat rețele de influenceri online pentru a sprijini campania candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu. Operațiunea ar fi similară cu metodele folosite în Moldova și alte țări europene.

Această ingerință ar fi dus la o decizie fără precedent a Curții Constituționale a României, care a anulat victoria lui Călin Georgescu din primul tur al alegerilor prezidențiale. Documente declasificate, publicate de Ministerul de Interne și de serviciile de informații interne și externe, au scos la iveală faptul că Georgescu ar fi beneficiat de o campanie de influență pe rețelele sociale, coordonată și finanțată de Rusia.

Potrivit informațiilor din raport, o rețea de peste 100 de influenceri plătiți, cu o audiență totală de 8 milioane de utilizatori, a promovat masiv candidatura lui Călin Georgescu pe platformele de social media, în special pe TikTok. În doar două săptămâni înainte de alegeri, Georgescu a ajuns pe locul 9 în topul celor mai discutate subiecte la nivel mondial.

„O parte din textul inițial folosit de influenceri pentru a-l promova pe Georgescu era identic cu cel folosit în postările difuzate în sprijinul candidatului prorus, Alexandr Stoianoglo, în alegerile din Moldova”, se arată într-un raport declasificat al Ministerului de Interne.

Potrivit Serviciului Român de Informații (SRI), campania de promovare a lui Georgescu pe rețelele sociale a fost „coordonată de un stat anume, cu ajutorul unei foarte bune firme de marketing digital”. SRI a identificat activarea a peste 25.000 de conturi TikTok, majoritatea dintre acestea fiind inactive din 2016, dar care au devenit extrem de active în perioada de două săptămâni înainte de alegeri.

Sâmbătă, autoritățile române au efectuat o percheziție la locuința lui Bogdan Peșchir, un bărbat de 36 de ani din Brașov, considerat de SRI drept „finanțatorul principal” al campaniei online de sprijin pentru Călin Georgescu.

Potrivit SRI, Peșchir ar fi făcut donații de peste 1 milion de euro pe TikTok către diverse conturi necunoscute. De asemenea, acesta ar fi plătit lunar 381.000 de dolari către influenceri pentru a promova conținut electoral în favoarea lui Georgescu. În mod oficial, însă, Călin Georgescu a declarat că nu a cheltuit niciun leu pentru campania sa.

În plus, anchetatorii au descoperit în conturile lui Peșchir criptomonede în valoare de aproximativ 7 milioane de dolari, despre care se suspectează că ar fi fost folosite pentru a plăti influencerii. Peșchir este cercetat pentru spălare de bani și finanțare ilegală a campaniei electorale.

Operațiunile de influență descoperite în România se aseamănă cu cele observate în Moldova și alte democrații europene. La alegerile prezidențiale din Moldova, oficialii de la Chișinău estimează că Moscova ar fi investit până la 100 de milioane de dolari pentru a înclina rezultatul în favoarea unui candidat prorus.

O parte dintre influencerii care au promovat mesajele electorale ale lui Georgescu au recunoscut că au fost manipulați.

Printre aceștia se află Alex Stremiteanu, un influencer cu peste 50.000 de urmăritori pe TikTok, care a declarat: „Regret că am fost folosit ca un câine în această campanie, fără să știu ce fac”.

El a explicat că i s-a cerut să posteze conținut sub hashtagurile „alegeri prezidențiale 2024” și „schimbare 2024”, dar nu a realizat că susținea o campanie politică. La scurt timp, secțiunea de comentarii de la postările sale a fost inundată cu linkuri care redirecționau către materiale de promovare pentru Călin Georgescu.

Alți influenceri, precum Călin Donca, cu peste 600.000 de urmăritori pe TikTok, au negat că ar fi fost plătiți. „Am promovat schimbarea – nu știu dacă în mai bine sau în mai rău – dar ar fi fost o schimbare pe care eu și mulți alți români o așteptam”, a declarat Donca.

Kremlinul a respins categoric acuzațiile, iar purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat: „Partea rusă nu a fost implicată în procesul electoral din România. În general, nu obișnuim să ne amestecăm în alegerile altor țări”.

În ciuda acestei negări, rapoartele declasificate din România și Moldova arată că tacticile folosite – de la influenceri plătiți, conturi de TikTok „înviate” și finanțarea prin criptomonede – sunt similare cu cele observate în operațiunile rusești de influență din alte țări europene.

După ce Curtea Constituțională a României a anulat victoria lui Călin Georgescu, acesta a promis că va contesta decizia și va cere reluarea alegerilor. În plus, el a organizat proteste în fața unei secții de votare închise, exact în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc turul al doilea de scrutin.

Georgescu a declarat că nu are nicio legătură cu Rusia și că singura sa legătură este cu „poporul român și cu Dumnezeu”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel