Financial Times: România, o încurcătură balcanică

RomaniaInEurope
RomaniaInEurope

Într-o amplă analiză intitulată "România, o încurcătură balcanică", Financial Times arată că bătălia pentru putere de la Bucureşti a reaprins dezbaterea cu privire la extinderea UE şi a relevat continuitatea fostei elite comuniste în România.

În materialul publicat de Financial Times, în ediţia online de duminică, Neil Buckley realizează un periplu în istoria României, începând de la căderea regimului lui Ceaușescu, în 1989, și până în prezent, citând opiniile mai multor analiști români, scrie Mediafax.

Neil Buckley susține că după derapajele premierului ungar Viktor Orban cu privire la instituirea unei ordini constituţionale, criza din România relevă cum "unele foste state din blocul estic continuă să se lupte cu cu demonii din perioada comunistă".

Mai mult, jurnalistul Financial Times consideră că ”adoptarea a mii de pagini de legi UE nu pot transforma culturi politice peste noapte şi că progrese democratice obţinute cu greu pot aluneca înapoi".

Ultimele evenimente de la București repun în dezbatere ”decizia politică de a admite România şi Bulgaria în UE, în 2007, în pofida faptului că reformele lor se aflau în urma celorlalte opt ţări foste comuniste care au aderat în 2004", apreciază analistul, care arată că, deşi unele mecanisme "mandatate de UE" au început să funcţioneze cu întârziere în România, în special în lupta împotriva corupţiei, "se pare că, în mod paradoxal, ele au contribuit la declanşarea disputei politice" actuale.

În opinia jurnalistului de la Financial Times, aceste progrese arată că "lupta împotriva corupţiei vizează legătura dintre politică şi bani, care a caracterizat perioada postcomunistă, mai ales în Balcani", citând opinia unor analişti.

Deși conflictul actual din România prezintă asemănări cu alte "confruntări din Europa între un preşedinte care susţine austeritatea şi un Guvern care afirmă că vrea să stimuleze crearea de locuri de muncă şi creşterea economică", ceea ce îl individualizează, însă, este faptul că are loc în contextul unei "culturi politice nearticulate" şi unei "Constituţii depăşite, care defineşte responsabilităţile politice prea vag", susține analistul publicației Financial Times..

Neil Buckley avertizează asupra unui "viitorul nesigur”, indiferent care ar fi verditul Curții Constituţionale în problema referendumului. Acesta arată că România "s-ar putea confrunta cu doi ani de coabitare turbulentă, presupunând că Guvernul câştigă alegerile în noiembrie", iar o alternativă ar fi "un preşedinte din cadrul coaliţiei la putere care, se tem unii, ar putea slăbi agenţia de luptă împotriva corupţiei, deşi Guvernul neagă asemenea planuri".

Analistul precizează că actuala criză ar putea mări dezamăgirea faţă de elita politică, percepută ca fiind mai interesată de luptă decât de soluţionarea problemelor, adăugând că unii români consideră că sistemul politic ar trebui reînnoit prin apariția a noi formațiuni politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel