Finanțare nouă pentru fermieri. Câți bani se dau pentru instalarea panourilor fotovoltaice

foto: Freepik
foto: Freepik

A fost anunțată o nouă schemă de finanțare pentru fermieri și nu numai, oferind posibilitatea investițiilor în capacități noi de producere a energiei din surse regenerabile.

Ministerul Energiei lansează această inițiativă, deschizând astfel calea pentru cei care nu au reușit să depună proiecte în cadrul sesiunii anterioare organizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Noul program de finanțare nu mai este exclusiv dedicat sectorului agricol, însă această schimbare nu descurajează fermierii să aplice. Condițiile și criteriile de selecție sunt similare celor din schema precedentă gestionată de AFIR, motiv pentru care consultanții îi îndeamnă pe fermieri să fie prudenți în privința cofinanțării și să se concentreze pe proiecte viabile. Mai precis, e important ca aceștia să opteze pentru proiecte fezabile și bine fundamentate.

”Este eligibil orice cod CAEN, cu condiția să-și autorizeze codul de producție energie electrică, 3511. Se obține certificatul de urbanism de la primărie, în baza unei superficii, prin care dai în folosință terenul respectiv în favoarea societății pe o perioadă minimă de 6 ani de zile.

Pentru firmele noi, trebuie să venim cu un capital propriu subscris de minim 100.000 de lei. Pentru firmele vechi care au cel puțin un bilanț încheiat, trebuie ca raportul între datorii și capitaluri proprii să fie pozitiv, dar nu mai mare de 7,5%. Acolo, cine se încadrează, nu mai trebuie să facă dovada cofinanțării, în eventualitatea că își asumă cofinanțare.

Atenție, aici nu mai sunt eligibile decât societățile comerciale, întreprinderile mici și mijlocii. Este nevoie și de studiu de fezabilitate pentru documentație. Recomand celor care vor să depună proiecte, să nu se aventureze în a-și asuma cofinanțări de 50% și să nu poată să implementeze proiectul, mai ales că trebuie făcută și dovada cofinanțării. Să-și facă un proiect corect, cu o valoare corectă, prețul este în jur de 500.000 de euro, fără TVA, per MW. Să meargă pe 100% ajutor financiar nerambursabil, pentru că, după părerea noastră, pe partea aceasta cu autoconsum, există șanse reale să obții finanțare cu 100% nerambursabil”, a explicat consultantul Neluțu Dogaru pentru Agro TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel