Finanțare până la 50.000 de euro pentru fermieri. "Femeia antreprenor" - printre noile programe

foto: Freepik
foto: Freepik

Vin sume noi de euro de la UE pentru finanțarea proiectelor fermierilor români.

În acest an, fermierii care își doresc să-și extindă afacerile în zonele rurale și urbane vor avea acces la două noi surse de finanțare: programele Start-Up Nation și Femeia Antreprenor. Deși aceste programe nu sunt dedicate exclusiv fermierilor, ele reprezintă alternative solide la fostul program Submăsura 6.2 din Planul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, care promova investițiile non-agricole în mediul rural.

Bani europeni pentru "Femeia Antreprenor" și "Start-Up Nation"

Finanțarea disponibilă pentru programul Femeia Antreprenor va ajunge până la 200.000 de lei pe beneficiar, în timp ce pentru Start-Up Nation se va putea obține până la 250.000 de lei per beneficiar. Potrivit consultanților din domeniu, gradul de cofinanțare pentru aceste programe va fi mai mic în comparație cu liniile de finanțare obișnuite din cadrul Planului Național Strategic.

”Este un moment important pentru finanțările din acest an, pentru că pe lângă liniile clasice agricole de finanțare pe care le cunoaștem, există două alte oportunități de finanțare care au fost anunțate recent. Este vorba despre cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation și cea de-a doua ediție a programului Femeia Antreprenor. Ambele sunt planificate să înceapă la jumătatea lunii mai cel mai devreme.

Ele pot fi privite ca o alternativă pentru fosta măsură 6.2, pentru acele investiții pe care le putem face în spațiul rural, cu finanțări mici de până la 40.000 de euro sau 50.000 de euro, care au cofinanțări mai mici decât ceea ce se practică în acest moment pe liniile agricole, respectiv 10% sau 15%. Programele acestea de finanțare pot fi accesate de către fermierii care vor să-și diversifice activitățile sau care vor să înceapă o activitate non-agricolă.

Programele vor permite și înființarea unor unități mici de procesare alimentară, ceea ce lipsește în momentul acesta în finanțările clasice din agricultură. Este vorba despre mici fabrici pentru procesarea laptelui, pentru procesarea fructelor, brutării, cofetării etc. Se pot realiza în mediul rural, dar la fel de bine pot fi făcute și în urban, nu este nicio limită în această privință.

Ca număr de finanțări ne așteptăm la cel puțin 1.000 de proiecte pentru Femeia Antreprenor și mult mai multe pentru Start-Up Nation”, a precizat consultantul Marian Dumitrache, pentru Agro TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel