Rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB), Mihnea Costoiu, a declarat marţi că finanţarea de 25 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiţii va împlini unul dintre cele mai importante proiecte ale Universităţii, respectiv mutarea activităţii facultăţilor din campusul Polizu şi reabilitarea acestuia, cu altă destinaţie.
"Suntem la doi ani de zile după ce, în această sală, Senatul Universităţii a acceptat propunerea pe care am făcut-o, de a merge pe această cale pentru finanţarea unuia dintre cele mai importante proiecte ale Universităţii şi anume mutarea activităţii din campusul Polizu şi reabilitarea sa cu altă destinaţie, care să (...) dea o independenţă financiară Universităţii, să-şi susţină activitatea de cercetare în mod special", a spus Costoiu cu ocazia semnării contractului de finanţare cu reprezentanţii BEI.
UPB va primi o finanţare de 25 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii, pentru a-şi extinde infrastructura educaţională şi de cercetare.
"Această semnare a fost precum fata morgana pentru noi şi pe măsură ne apropiam de semnare mai apăreau discuţii", a mai spus Costoiu.
Universitatea va utiliza fondurile pentru realizarea unei infrastructuri noi, moderne, în campusul "Noul Local", destinat celor trei facultăţi care, în prezent, îşi desfăşoară activitatea în localul Polizu - Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, Facultatea de Inginerie Aerospaţială şi Facultatea de Inginerie Medicală.
Suprafaţa va fi de peste 30.000 de mp, precizează UPB într-un comunicat de presă. Planul vizează dezvoltarea campusului universitar cu o clădire care va găzdui cele trei facultăţi. Acestea se vor alătura celorlalte 12 facultăţi care îşi desfăşoară activitatea în "Noul Local".
Contractul de finanţare este garantat de Fondul European pentru Investiţii Strategice. La semnarea acordului a fost prezent vicepreşedintele Băncii Europene pentru Investiţii, Andrew McDowell.
"Această primă operaţiune a BEI care vine în sprijinul învăţământului superior românesc este implementată mulţumită garanţiei oferite de Planul de Investiţii al Europei. Proiectul va contribui la creşterea nivelului de calitate a serviciilor oferite de universitate, care se confruntă cu subfinanţare în România. Acesta va creşte calitatea studiilor pentru peste 5.000 de studenţi şi va îmbunătăţi activităţile de cercetare cu scopul creşterii nivelului de competitivitate a sistemului educaţional din România şi a economiei naţionale", a declarat Andrew McDowell.
Planul de Investiţii Pentru Europa, cunoscut şi ca "Planul Juncker", este una dintre priorităţile Comisiei Europene. Fondul European pentru Investiţii Strategice este pilonul principal al "Planului Juncker" şi oferă garanţii pentru investiţii. Proiectele şi acordurile aprobate de către instituţie sunt estimate în jurul a 390 de miliarde de euro şi sprijină peste 929.000 de întreprinderi mici şi mijlocii din cele 28 de ţări ale UE, a informat UPB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News