Autorităţile finlandeze au cerut marţi populaţiei cu vârsta sub 40 de ani să achiziţioneze tablete de iodură de potasiu ca măsură preventivă în cazul unui risc de radiaţii nucleare, transmite agenţia EFE.
Ministerul finlandez al Sănătăţii şi Afacerilor Sociale, care a făcut acest anunţ, a atras însă atenţia populaţiei că pastilele nu trebuie administrate decât în situaţia în care autorităţile de protecţie civilă vor lansa o alertă în acest sens, dacă va fi necesar.
De teama unui eventual conflict nuclear, mulţi finlandezi s-au aprovizionat din proprie iniţiativă cu tablete de iod în primăvară, după ce Rusia a lansat ofensiva militară în Ucraina.
Finlanda, ţară ce are o frontieră comună cu Rusia de 1.340 de kilometri, a elaborat de mult timp un plan integral care să pregătească populaţia pentru posibile războaie, accidente nucleare sau dezastre naturale.
Această ţară dispune astfel de o reţea densă de adăposturi de protecţie civilă, rezerve strategice de provizii şi protocoale de urgenţă pentru a fi pregătită să facă faţă oricărei situaţii, notează Agerpres.
Jurnalistul Val Vâlcu a comentat ultimele informații de pe frontul din Ucraina. Președinții Rusiei și Belarusului au convenit să desfășoare un grup regional comun de trupe, a declarat luni Alexandr Lukașenko la o întâlnire de securitate, scrie Interfax.
"În legătură cu agravarea de la granițele de vest ale statului Uniunii, am convenit să desfășurăm o grupare regională a Federației Ruse și a Republicii Belarus. Toate acestea sunt conform documentelor noastre. Dacă nivelul de amenințare ajunge la nivelul actual, după cum este acum, începem să folosim gruparea statelor Uniunii", a spus el.
Jurnalistul Val Vâlcu, prezent fiind în emisiunea Newspass, moderată de Laura Chiriac, a făcut câteva remarci privitoare la angajarea Belarusului într-un război alături de Rusia:
„În ceea ce privește lansările de rachete asupra orașelor din Ucraina, ținta este populația Moscovei și a Sankt Petersburg-ului. Putin dă un semnal de forță, arată că poate retalia (n.r. a modela), cum se spune acum, iar în ceea ce-l privește pe Lukașenko, din punctul lui de vedere, el oricum dispare odată cu Putin, așa că un război în plus sau în minus... .
Nu știu ce ar putea aduce intrarea Belarusului în război, pentru că la fel de bine se poate dezagrega armata Belarusului. Vedem că abia mai ține pasul armata Rusiei. Vă dați seama ce corupție, ce haos trebuie să fie în armata Belarusului, care oricum nu făcea mai nimic. Se văd probabil tancurile din care cad piese, rachetele care nu funcționează și restul defectelor structurale. Nu mai vorbim de sentimentul publicului, de soldați, de mobilizarea personalului. Cum justifici așa ceva? Oamenii aceia au și ei măcar un radio, dacă nu Internet, și cam știu ce se întâmplă în lume. Că n-au curaj, că nu pot să protesteze, că au fost falsificate alegerile în Belarus, da, dar moralul cred că este mai scăzut decât al armatei ruse, care vine din fundurile stepei. Ăștia, din Europa, se gândesc, poate, și ce vor avea de plătit ca despăgubiri în cazul în care Belarus se angajează într-o astfel de aventură. La capătul liniei așteaptă nota de plată.
Aceste atacuri nu au o noimă militară. Nu poți să zici că atacă poduri, atacă linii de apărare, ci trag propriu-zis în civili. Ar avea sens dacă ai spune că se duc, din nou, peste Kiev, că încearcă să ia prin nord, că ucrainenii s-au concentrat în sud și vin acum și ocupă Kievul. Nu are noimă, au dărâmat câteva blocuri, au lovit lângă ambasadă. Răspunde terorizând civili. “, a spus jurnalistul Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News