Finlanda pregătește interzicerea dreptului rușilor de a cumpăra locuințe

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Finlanda a dezvăluit recent un plan ambițios de a interzice complet achizițiile imobiliare de către cetățenii străini, în special cei cu legături cu Rusia, în urma îngrijorărilor tot mai mari privind securitatea națională, scrie Reuters.

Aceste îngrijorări au apărut după ce s-au constatat achiziții de terenuri și proprietăți în zone strategice, în apropierea infrastructurii critice.

Luni, ministrul finlandez al Apărării, Antti Hakkanen, a prezentat un proiect de lege care vizează blocarea tuturor achizițiilor imobiliare de către cetățenii ruși pe teritoriul țării nordice. Acest proiect urmează să fie supus dezbaterii și votului în Parlament până la sfârșitul anului.

„Trebuie să recunoaștem și să neutralizăm riscurile care, în perioade de criză, ar putea reprezenta amenințări grave la adresa capacității societății de a funcționa și a siguranței populației”, a subliniat Hakkanenm, într-o declarație oficială.

Amenințările la adresa securității naționale au devenit o preocupare majoră pentru autoritățile finlandeze, atât pentru planificatorii de securitate, cât și pentru politicieni și publicul larg. În ultimii ani, Finlanda a adoptat deja măsuri legislative care permit intervenția statului în tranzacțiile imobiliare, în cazurile în care există motive de securitate națională. Aceste măsuri au dus la blocarea mai multor achiziții suspecte, inclusiv vânzarea unui fost cămin de bătrâni situat în vestul țării, în apropierea unei baze militare.

Au existat numeroase rapoarte în Finlanda despre proprietăți suspecte, unele dintre ele dotate cu fortificații și piste de aterizare pentru elicoptere, hoteluri neprofitabile menținute pe linia de plutire de proprietari cu legături rusești, precum și achiziții de terenuri în zone sensibile din punct de vedere strategic.

Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a declarat într-un interviu acordat Bloomberg News în iunie că riscul principal este ca aceste proprietăți să fie folosite pentru acțiuni dăunătoare sau chiar ca puncte de sprijin în cazul unei operațiuni mai ample.

Noua lege, care vizează interzicerea achizițiilor imobiliare de către ruși, vine la doar două luni după ce Finlanda a adoptat o altă lege controversată, care permite respingerea migranților trimiși la granița estică de către Rusia, ca parte a așa-numitului război hibrid orchestrat de Kremlin. Această lege temporară are scopul de a contracara ceea ce Helsinki consideră a fi o tentativă a Kremlinului de a submina securitatea națională a Finlandei prin migrație forțată la frontiera comună de 1.300 de kilometri.

În plus, președintele finlandez Alexander Stubb a semnat recent o lege care permite grănicerilor să refuze intrarea solicitanților de azil care traversează frontiera dinspre Rusia. Această lege, cunoscută sub numele de „legea deportării”, a stârnit controverse atât pe plan intern, cât și internațional. Deși măsura este una de urgență, implementarea sa va depinde de evaluarea situației de către guvernul finlandez și președinte.

Deși legea a fost criticată pentru încălcarea obligațiilor privind drepturile omului, înscrise în constituția Finlandei și în angajamentele internaționale, autoritățile finlandeze susțin că aceasta este necesară pentru a asigura securitatea națională. Președintele Stubb a recunoscut aspectele legale și umanitare complexe într-o declarație scurtă, afirmând că dezbaterea reflectă angajamentul puternic al poporului finlandez față de securitatea națională și statul de drept.

Noua legislație limitează dreptul de azil doar la anumite categorii de solicitanți, cum ar fi copiii sau persoanele cu dizabilități, în timpul perioadei de implementare a măsurilor. Prim-ministrul Orpo a declarat că Finlanda transmite un mesaj clar Rusiei, dar și aliaților săi, că securitatea națională rămâne o prioritate absolută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel