Guvernul finlandez analizează lansarea unui nou tip de viză pentru persoanele care au nevoie de protecție specială și a căror intrare în Finlanda nu ar fi altfel posibilă.
”Viza umanitară” ar face posibil ca jurnaliştii şi activiştii pentru drepturile omului persecutaţi să solicite azil. Lista planificată include minorități sexuale, religioase și etnice, refugiați climatici, artiști, studenți și cercetători, persoane cu dizabilități și cei care necesită îngrijire medicală pe termen lung.
Cu toate acestea, se presupune că viza ar fi folosită numai în anumite situații, cum ar fi războiul ucrainean și opresiune în creștere în Rusia. Anul trecut, o inițiativă similară a fost discutată în timpul crizei din Afganistan, deoarece Finlanda nu avea mijloace să îi ajute pe cei amenințați de dominația talibană.
Cazurile individuale ar fi analizate separat, a declarat ministrul de Externe, Pekka Haavisto (Verzii), relatează Euractiv.
Criteriile precise pentru primirea unei astfel de vize sunt încă în curs de negociere și nu s-a ajuns la niciun acord asupra termenului de valabilitate.
Comentând problema pe 29 august, Haavisto a spus că este nerăbdător să accelereze procesul, dar a fost și realist în ceea ce privește posibilul calendar. Având în vedere că alegerile vor avea loc în aprilie 2023, actualul mandat parlamentar se termină, iar ministerul lui Haavisto pare să se oprească în această problemă.
O propunere legislativă ar putea fi înmânată parlamentului în toamna anului 2023, a declarat marți Jussi Tanner, directorul general al serviciilor consulare.
Citește și:
58% dintre respondenți au fost în favoarea interdicției, 24% au fost împotrivă. Alți 18% au fost neutri.
Cel mai adesea, introducerea restricțiilor a fost susținută de locuitorii din nordul și estul Finlandei, bărbați bogați cu vârstele cuprinse între 50-64 de ani, precum și adepții ideilor Partidului Popular Suedez.
Oponenții inițiativei au fost în principal tineri cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani, femei, susținători ai Partidului de Coaliție Conservator, precum și susținători ai naționaliștilor „Finlandezi Adevărați”.
Șeful departamentului consular al Ministerului finlandez de Externe, Jussi Tanner, a declarat mai devreme că există mai multe opțiuni pentru restricționarea turismului din Rusia. Însuși ministerul susține calea de a urma legile Uniunii Europene și regulile spațiului Schengen, care interzic încetarea completă a vizelor.
Alte opțiuni includ:
- limitarea numărului de cereri de viză acceptate;
- permisiunea de a intra în țară doar pentru un motiv întemeiat (vizita la rude, tratament, înmormantare);
- închiderea frontierei pentru traficul de pasageri;
- anula
rea vizelor eliberate anterior pentru ruși.
La sfârșitul lunii iulie, toate partidele din Finlanda au votat pentru interzicerea vizelor pentru ruși. Pe 4 august, președintele Sauli Niinistö va discuta acest subiect cu guvernul.
În Finlanda există o dezbatere cu privire la posibilitatea limitării eliberării vizelor turistice sau de scurtă durată pentru cetățenii ruși din motive de securitate națională.
În ultimele ore, autoritățile vamale au surprins, de fapt, mai multe persoane la granița cu Rusia în timp ce transportau drone și alte bunuri supuse sancțiunilor UE.
Acestea sunt instrumente care ar putea crește ”capacitățile industriale și militare ale Moscovei”, au dezvăluit autoritățile. Momentan nu este clar de unde provin bunurile sechestrate, potrivit Europa Today.
”În prezent, aproximativ douăzeci de dosare referitoare la traficul de pasageri sunt în faza de examinare prealabilă”, se arată într-o notă a autorității vamale. Verificările au constatat, de asemenea, diverse produse de lux supuse sancțiunilor UE și bunuri cu diferite scopuri militare ”cum ar fi instrumentele folosite în traficul maritim”.
Granița dintre Finlanda și Rusia are o lungime de aproximativ 1.340 de kilometri și se întinde pe o zonă rurală slab locuită... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci