Guvernul finlandez a anunțat miercuri că intenționează să modifice regulile de recrutare pentru a permite mobilizarea a mii de rezerviști în cazul unei creșteri bruște a numărului de migranți la granița cu Rusia, scrie Reuters.
Potrivit propunerii legislative, finlandezii care au efectuat serviciul militar în cadrul forțelor de frontieră ar putea fi chemați să patruleze la granița cu Rusia în circumstanțe excepționale.
Finlanda, care a aderat la NATO în aprilie anul trecut, a acuzat Moscova de instrumentalizarea migrației împotriva sa, o acuzație pe care Kremlinul o neagă.
Finlanda și-a închis granița de 1.340 de kilometri cu Rusia la sfârșitul anului trecut, pe fondul unui număr tot mai mare de sosiri din țări terțe, precum Siria și Somalia, prin Rusia.
Aproximativ 1.300 de solicitanți de azil au trecut granița din Rusia în Finlanda anul trecut, comparativ cu mai puțin de 40 în acest an, după ce punctele de trecere a frontierei pentru pasageri au fost închise, arată datele poliției de frontieră.
Cu toate acestea, guvernul finlandez se teme că fenomenul pe care îl numește "un atac hibrid al Rusiei" ar putea reîncepe în orice moment și pregătește legislația necesară pentru a face față amenințării.
"Având în vedere situația de securitate schimbată, trebuie să completăm metodele existente cu noi modalități de menținere a securității la frontieră", a declarat ministrul Apărării, Antti Hakkanen, într-un comunicat.
Finlanda are o armată bazată pe recrutare, ceea ce înseamnă că serviciul militar este obligatoriu pentru bărbați. Peste 10.000 de recruți au fost instruiți de către Poliția de Frontieră, în timp ce un sfert dintre aceștia sunt angajați ai poliției de frontieră, a precizat guvernul.
Restul, aproximativ 7.500 de militari, și-au continuat cariera în sectorul civil. Conform legislației actuale, aceștia rămân rezerviști și pot fi chemați urgent în serviciu în cazul unei amenințări militare la adresa securității frontierelor, dar nu și pentru a contracara migrația.
Propunerea va fi supusă la vot în parlament, unde guvernul de dreapta deține majoritatea.
Guvernul finlandez a elaborat, de asemenea, un așa-numit proiect de lege privind respingerea, care ar permite poliției de frontieră să refuze solicitanții de azil la granița finlandezo-rusă fără a le primi cererile de azil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu