Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că "NATO rămâne un instrument orientat spre confruntare", dar şi că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu ar aduce pace în Europa.
Publicitate
Conform BBC, Washingtonul ar susţine extinderea alianţei la 32 de membri, iar oficiali ai Departamentului de Stat au confirmat că au avut loc discuţii cu miniştrii de externe ai Suediei şi Finlandei. La începutul invaziei în Ucraina, Rusia a cerut NATO să îşi oprească orice extindere.
Însă Finlanda, care are o graniţă terestră de 1340 km cu Rusia, a început să se teamă că ar putea păţi la fel ca Ucraina, aşa că premierul Sanna Marin a anuţat că Guvernul "va încheia discuţiile până la finalul verii" cu privire la aderarea la NATO.
În aceeaşi poziţie este şi Suedia, iar social-democraţii, care conduc ţara, au anunţat că îşi regândesc poziţia faţă de aderarea la NATO după atacul Rusiei în Ucraina.
"NATO nu e genul de alianţă care asigură pace şi stabilitate, iar o expansiune şi mai mare nu va aduce pace în Europa", a declarat Peskov, conform sursei citate.
Săptămâna trecută, acelaşi Peskov anunţase că Rusia "va trebui să analizeze situaţia" şi să aplice propriile măsuri, dacă Suedia şi Finlanda se vor alătura NATO.
Şi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a anunţat "consecinţe politice şi militare", dacă aceste ţări se vor alătura NATO.
Finlanda și Suedia se gândesc să devină membre NATO în această vară, scrie The Times, citând oficiali americani. Potrivit acestora, apartenența la NATO pentru ambele țări a devenit „un subiect de conversație și numeroase sesiuni” în timpul negocierilor dintre miniștrii de Externe ai alianței organizată săptămâna trecută, la care au participat Suedia și Finlanda.
Se observă că Finlanda poate solicita aderarea în iunie, după care Suedia își va anunța dorința de a adera la NATO. Astfel, dacă cele două țări se alătură alianței, numărul țărilor membre ale acesteia va crește de la 30 la 32.
La sfârșitul lunii februarie, premierul suedez Magdalena Andersson a declarat că poziția Suediei rămâne neschimbată și țara își va stabili independent politica de securitate, dar o lună mai târziu ea a spus că Suedia trebuie să analizeze posibilitatea aderării la un bloc militar și că încă nu s-a hotărât aderarea la NATO. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu