Partidele parlamentare finlandeze sunt de acord cu construirea unui gard pe porţiuni ale graniţei cu Rusia, transmite miercuri dpa, preluând postul de radio finlandez YLE.
'Este vorba despre a ne asigura că frontiera este bine controlată şi că putem influenţa preventiv situaţii ce ar putea apărea la graniţă', a declarat şefa guvernului Sanna Marin pentru YLE, după o reuniune cu lideri de partid desfăşurată marţi seara.
Guvernul vrea acum să elaboreze propuneri pentru un proiect pilot care să fie votat de parlament în cursul acestui an, a adăugat Sanna Marin.
Conform premierului finlandez, construcţia unei mici secţiuni de gard în sud-estul ţării ar trebui să ofere informaţii despre condiţii şi costuri.
Votul privind construcţia finală a gardului, care ar putea avea între 130 şi 260 km de-a lungul graniţei, conform propunerii serviciului de pază a frontierei, urmează să aibă loc anul viitor, a relatat YLE.
Conform pazei de frontieră, costurile sunt estimate la 'sute de milioane de euro', iar lucrările ar urma să dureze 3-4 ani.
Unele părţi ale opoziţiei au criticat marţi seara costurile şi durata acestei construcţii.
Finlanda şi Rusia împart o graniţă întinsă pe 1.300 km.
În căutarea noastră de similarităţi, deseori nu am văzut ce ne-a separat. A fost o greşeală', a spus el la un eveniment al partidului. De la sfârşitul Războiului Rece, SPD a crezut că relaţiile cu Rusia pur şi simplu vor deveni tot mai bune, a explicat liderul social democrat. 'Asta a creat puncte moarte în relaţiile noastre cu Rusia, iar acest lucru a dus la greşeli în abordarea faţă de Rusia', a declarat el.
Klingbeil a pledat pentru o schimbare fundamentală în atitudinea faţă de Rusia. Ideea că securitatea şi stabilitatea în Europa nu pot exista decât alături şi nu împotriva Rusiei nu mai este validă, a explicat el. 'Astăzi este vorba de organizarea securităţii împotriva Rusiei.
Rusia a părăsit sistemul comunităţii comune şi sistemul comun de valori. Securitatea noastră trebuie să funcţioneze fără Rusia', a afirmat co-preşedintele SPD.
În discursul său, Klingbeil a menţionat patru erori de judecată pe care le-a făcut SPD în perioada de după încheierea Războiului Rece.
În primul rând, partidul a crezut că ambele ţări sunt legate prin istorie, dar nu a reuşit să recunoască faptul că preşedintele rus Vladimir Putin vede lucrurile diferit şi se foloseşte de istorie pentru a-şi consolida puterea autocrată în interior şi foloseşte o politică de forţă în exterior.
Apoi, paradigma schimbării prin apropiere s-a dovedit nefuncţională, potrivit lui Klingbeil.
În al treilea rând, politica energetică a Germaniei a făcut-o dependentă de Rusia, a mai spus liderul social democrat.
A patra greşeală a fost că nu s-a ţinut cont suficient de interesele partenerilor din Europa Centrală şi de Est, ceea ce a dus la o pierdere majoră a încrederii, a subliniat el.
Klingbeil a atras atenţia că este important să se recunoască aceste greşeli şi să se tragă concluziile corecte pentru viitor, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News