Fiori de criză. Prețurile caselor din Marea Britanie au parte de cea mai profundă scădere din 2009 încoace

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au scăzut cu cea mai mare valoare din 2009 încoace, doar în ultimele 12 luni, până în iulie, a transmis marți firma creditoare ipotecară Nationwide, pe măsură ce creșterea ratelor dobânzilor de pe piața imobiliară s-a intensificat.

 

Comparativ cu iulie anul trecut, prețul mediu al caselor a scăzut cu 3,8% după o scădere anuală de 3,5% în iunie, a transmis Nationwide, potrivit Reuters.

Prețurile locuințelor au scăzut cu 0,2%, lună de lună, a transmis Nationwide.

Sondajul a corelat datele cu alți indicatori ai pieței imobiliare care indică o activitate slabă ,cauzată de creșterea ratelor dobânzilor, care au împins ratele ipotecare cu peste 6% pentru cumpărătorii de case și debitorii ipotecari existenți care doresc să refinanțeze.

Economistul șef la nivel național, Robert Gardner, a spus că un cumpărător tipic, pentru prima dată, cu un depozit de 20%, are plățile ipotecare la ratele curente în valoare de 43% din salariul net - în creștere față de 32%, cât era cu un an în urmă.

„Această imagine a accesibilității ajută la explicarea motivului pentru care activitatea pieței imobiliare a fost redusă în ultimele luni”, a spus Gardner.

Banca Angliei e pe cale să-și majoreze rata la 5,25% de la 5,0% joi, potrivit economiștilor chestionați de Reuters, ceea ce ar marca cel mai mare cost al împrumuturilor din 2008 încoace.

Datele BoE de luni au arătat o creștere surprinzătoare a aprobărilor de credite ipotecare în iunie, deși majoritatea economiștilor cred că o scădere a pieței imobiliare își va mai continua cursul - cea mai mare parte a majorărilor ratelor BdE de la sfârșitul anului 2021 urmând încă să alimenteze economia.

Totuși, Gardner a spus că o aterizare relativ ușoară pentru piața imobiliară este realizabilă.

„În timp ce activitatea este probabil să rămână redusă pe termen scurt, ratele sănătoase de creștere a venitului nominal, împreună cu prețurile modeste ale locuințelor, ar trebui să contribuie la îmbunătățirea accesibilității locuințelor, în timp – mai ales dacă ratele ipotecare se moderează odată cu atingerea maximă a ratei ratei bancare”, a spus Gardner.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel