Firea, felicitată de la Bruxelles. Schimbări majore în trafic

Europarlamentara PSD Claudia Țapardel a vorbit despre planurile de conectivitate ale UE și impactor lor asupra serviciilor de transport și turism. 

Instituțiile de la Bruxelles lucrează la un plan de măsuri prin care să creeze o piață unică digitală bazată pe conectivitate permanentă și pe fluiditatea informației.

De la posibilitatea comandării și împărțirii unei curse de taxi prin intermediul unei aplicații de telefon și până la posibilitatea modelării sistemelor de transport în comun în funcție de cerere, Claudia Țapardel, europarlamentar PSD și membru în Comisia pentru Transporturi și Turism, explică impactul digitalizării asupra mobilității la nivel european, pornind de la schimbările profunde aduse asupra cererii și ofertei de servicii.

”Sectorul transporturilor intră într-o nouă eră, caracterizată de o nevoie sporită de conectivitate și în care serviciile sunt personalizate în funcțiile de nevoile cetățenilor.” a declarat Țapardel, raportoare din partea Parlamentului European pe două noi dosare care tratează efectele digitalizării în transporturi.

Gabriela Firea, la curent cu discuțiile de la nivel european 

Europarlamentara a subliniat: ”Din perspectiva viziunii Comisiei Europene pentru crearea pieței unice digitale, accesul la internet devine condiția esențială pentru îndeplinirea obiectivelor strategice de conectivitate și de întărire a competitivității europene. De aceea, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru opinia privind introducerea de puncte de wifi gratuit în comunități locale, am subliniat nevoia extinderii acestei măsuri și asupra serviciilor de transport public si asupra obiectivelor turistice. Opinia mea este că acest lucru va ajuta la o mai bună contextualizare a tiparelor de mobilitate și va duce la creșterea calității serviciilor oferite de municipalități. Per ansamblu, autoritățile publice vor putea să creeze drumuri și spații mai sigure, să reducă costurile de infrastructură și să diminueze din discomfortul provocat de poluare și de trafic. De aceea, mă bucur foarte mult că primăria municiuiului București este la curent cu discuțiile care au loc la nivel european și a anunțat deja intenția de a dota vehiculele pentru transportul în comun cu internet gratuit, crescând semnificativ calitatea serviciilor oferite bucureștenilor.”

Fenomen care ia amploare în Europa

Claudia Țapardel a subliniat și nevoia creării unui cadru legal de funcționare pentru economia colaborativă, un fenomen care a luat amploare în Europa în ultimii ani: ”Opinia mea este că economia colaborativă va juca un rol din ce în ce mai mare în transporturi și în turism, alterând atât cererea cât și oferta. Firme precum Uber, Blablacar sau Airbnb, spre a da doar câteva exemple, au dat tonul unei adevărate revoluții în ceea ce înseamnă transporturile sau serviciile de ospitabilitate, marcând o schimbare profundă în atitudinea oamenilor față de ideea de proprietate personală, schimbare care se reflectă inclusiv în numele acestui fenomen. Totodată, se pot observa efecte pozitive semnificative asupra anumitor categorii sociale mai puțin privilegiate, noile modele de business fiind un instrument prin care putem ajuta anumiți cetățeni să aibă un venit în plus sau să reintre pe piața muncii. Concret, pentru transporturi, acest nou tip de economie poate avea unu efect benefic asupra traficului și poluării, iar pe termen lung putem vorbi chiar de posibilitatea de a integra noile servicii în sistemele convenționale, tocmai în ideea promovării mobilității ca serviciu. În cadrul raportului Comisiei TRAN pe acest subiect însă, doresc însă să propun o abordare care să reflecte nevoia de echilibru dintre actorii tradiționali și companiile care reprezintă noile modele de business în transport și turism. Ca raportor din parte grupului SD, admit că avem de a face cu o transformare pozitivă, mai ales din perspectiva diversificării serviciilor, dar consider că nu putem ignora, de exemplu, presiunea pe care închirieriele informale asupra suprapopularii și prețurilor locuințelor din comunități. În acest moment avem nevoie în primul rând de un dialog între toate părțile implicate, în urma căruia să ajungem la o formulă prin care Comisia să sprijine dezvoltarea platformelor autohtone și să evite fragmentarea pieței europene.”

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel