Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că în nicio măsură nu se poate compara bugetul alocat reabilitării clădirilor cu risc seismic cu suma alocată pentru Catedrala Mântuirii.
"Vreau să vă ofer doar câteva cifre, pentru că ele sunt relevante, şi pe urmă dvs trageţi concluziile. În perioada 2011 - 2016, Primăria Generală, prin Consiliul General de la acel moment, a alocat peste 6 milioane de euro pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Asta înseamnă un milion şi foarte puţin de euro pe an. Noi, actualul primar general şi actualii consilierii generali, am propus şi am aprobat pentru anul acesta - şi se află deja în execuţie multe astfel de investiţii - zece milioane de euro. Deci haideţi să facem o comparaţie între un milion şi puţin - cât se aloca în anii trecuţi pentru consolidări - şi zece milioane de euro - cât am alocat anul acesta", a precizat edilul general, în şedinţa CGMB.
Suma alocată pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Firea a menţionat că, pentru Catedrala Mântuirii Neamului, la începutul anului au fost alocate peste 3 milioane de euro, iar proiectul de rectificare prevede o suplimentare de aproximativ două milioane de euro.
"În total - 5 milioane de euro, care este o sumă acordată o dată - pentru că nu acordăm în fiecare an această sumă - pentru un obiectiv de investiţii foarte important. Suntem în anul Centenarului, este vorba despre Catedrala Mântuirii Neamului. Prin lege s-a stabilit ca autorităţile publice locale să finanţeze finalizarea acestei catedrale. Este pe perimetrul Municipiului Bucureşti, chiar dacă la demararea investiţiei au transmis sume mai multe UAT-uri din ţară, dar pe drept cuvânt acum ei aşteaptă o investiţie mai serioasă, o infuzie de capital din partea Primăriei Generale şi nu se poate compara suma acordată Catedralei Mântuirii, sub nicio formă, cu suma pe care am alocat-o anul acesta şi cu siguranţă o vom aloca şi anul viitor pentru domeniul consolidărilor", a susţinut Firea.
Primarul general a precizat că, în decurs de aproape 30 de ani, în Capitală au fost consolidate 20 de clădiri cu risc seismic, iar în acest an, doar în primele şase luni, au fost demarate lucrările de punere în siguranţă şi consolidare la alte 20 de clădiri, lucru care demonstrează preocuparea actualei administraţiei faţă de acest aspect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu