Postată în urmă cu câteva minute, poziția Gabrielei Firea pare să sugereze că în PSD se conturează o a treia tabără, profitând de disputa între premier și președintele partidului. Astfel, o parte a liderilor PSD ar putea încerca să preia controlul partidului, menținându-i pe poziții șubrede atât pe Tudose cât și pe Dragnea, care rămân pe funcții, dar cu puteri slăbite, iar o conducere colectivă alcătuită din lideri locali ia decizia.
A treia cale, a fost prezentată membrilor de partid încă de ieri, când secretarul general adjunct, Codrin Ștefănescu, a susținut într-un interviu acordat DCNews că trebuie conservat status-quo-ul. Premierul trebuie să îndeplinească programul de guvernare, iar președintele PSD trebuie să rămână Dragnea, a spus Ștefănescu, dând direcția înainte de CExN-ul fulger convocat pentru luni. Ștefănescu are o poziție cheie, fiind principalul comunicator, dar și legătura între centru și organizațiile locale.
Firea îi face răspunzători pentru scandal atât pe Dragnea cât și pe Tudose și le cere să facă gesturi de concesie. Practic, un astfel de scenariu ar extinde strategia castrării la ambii lideri în conflict.
Iată postarea Gabrielei Firea:
”In familia politica ar trebui ca sarcinile sa fie impartite asumat ca in familia de acasa. Cu sinceritate si ganduri bune. Dar, din nefericite, agenda începutului de an e dominată de tensiunile din PSD. De impartirea in tabere, grupari, zone de interes. Gresit! Am câștigat împreună alegerile și am obținut rezultate bune la guvernare. Acum pare că aruncam in aer tot ceea ce am realizat. Iar cel mai mult pierd cetățenii, cei care ne-au acordat încrederea și ne-au votat.
Cei doi lideri, președintele și premierul, au obligația de a înceta imediat disputele politice! Au greșit amândoi. Acum trebuie să îndrepte lucrurile. Amândoi!”, scrie Gabriela Firea pe Facebook.
Greșelile lui Dragnea, semnalate pentru prima dată de Firea
”A fost o greșeală lipsa consultării cu noi la nominalizarea premierilor Grindeanu și Tudose, continuă primarul general în postarea sa. O analiză democratică reală, în forurile de conducere ale partidului, ne-ar fi ferit de cele două crize politice”.
Să accepte că depinde unul de celălalt
”De cealaltă parte, premierul a știut când a fost numit care era structura guvernului. Dacă nu-i plăcea „Trabantul”, cum îl numește acum, nu trebuia să se suie în el. Eu cred că a fost o „Dacie”, de-a noastră, care în 2017 a luat primul loc în Europa în competiția creșterii economice. Și nu ar trebui să ne batem joc de acest rezultat, pentru că românii așteaptă foarte mult de la noi.
Le cer celor doi lideri să se gândească în primul rând la români. Să accepte că depind unul de celălalt. Așa e în democrație: partidul nu poate conduce fără un guvern, iar guvernul nu poate funcționa fără o majoritate parlamentară.
Cei doi lideri au OBLIGAȚIA să găsească o cale de colaborare. Să își asume, cât mai urgent, eventual în scris, principiile acestei colaborări. E o obligație în primul față de cetățeni și apoi față de partid.
Structura politică a guvernului o stabilește Coaliția majoritatii parlamentare iar modul de funcționare îl stabilește premierul. De aici trebuie să plecăm: fiecare să își înțeleagă competențele în această echipă.
Prea multe orgolii
Ca primar al Capitalei resimt direct lipsa acestei colaborări. Prea multă confruntare politică și deloc susținere pentru proiectele bucureștenilor. Prea multe orgolii si temeri politice ca motivatii pentru blocarea sau stagnarea proiectelor Capitalei. Asa nu se mai poate continua!
Le solicit cu respect dar fermitate liderilor politici ai PSD mai puțină politică și mai multă muncă pentru cei care ne-au votat. Mai puține certuri între noi și mai multă colaborare în beneficiul românilor.
Insist, fiecare își are locul si rolul în echipă și poate contribui la succesul României și, implicit, al partidului nostru.
Am intrat în anul Centenar și fac apel la sentimentele naționale care știu că îi animă deopotrivă pe președintele PSD și pe premier. Să ne uităm în istorie, să învățăm de la înaintașii noștri. Să fim mai puțin oameni politici și mai mult oameni de stat, așa cum a fost cei care au înfăptuit Marea Unire”.