Teatrele bucureştene aflate în subordinea Primăriei Capitalei îşi suspendă activitatea. Iată cum a reacționat și ce spune Ion Caramitru despre această decizie.
Teatrele bucureştene aflate în subordinea Primăriei Capitalei îşi vor suspenda spectacolele până la finalul lunii martie, în urma deciziei luate de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi comunicată managerilor în cadrul Comandamentului de urgenţă de luni dimineaţă.
Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat luni suspendarea activităţii instituţiilor de cultură şi a celor sportive aflate în subordinea Primăriei Capitalei, menţionând că managerii de spitale care nu respectă măsurile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului COVID-19 riscă să fie demişi.
Catinca Maria Nistor, managerul interimar al Teatrului Bulandra, a afirmat că spectacolele şi evenimentele conexe organizate de instituţia pe care o conduce vor fi amânate până la noi dispoziţii.
"Din păcate, evenimentul din această seară, expoziţia Ginei Patrichi, se amână. Noi ţinem la acest eveniment şi el se va relua după ce se vor linişti lucrurile. Momentan nu avem aranjată o dată sigură. Spectacolele se suspendă până la 31 martie, aşa cum ne-a fost comunicat. (...) Activitatea la birouri continuă, activitatea la repetiţii continuă, şi aşteptăm noi informaţii şi dispoziţii. Mai avem deplasări în ţară cu spectacolele noastre. Cel de astăzi este la Constanţa, 'Oscar şi tanti Roz'. Echipa era deja acolo când începuse comandamentul de astăzi de la primărie şi în funcţie de autorităţile locale vom vedea ce se va întâmpla. Noi am suspendat activitatea la sediul din Bucureşti şi probabil vom amâna viitoarele deplasări. (...) Se suspendă şi evenimentele conexe pe care le mai aveam, cum ar fi 'Dragonul de aur' de la Sfântu Gheorghe, programat pe 17 martie, şi mai aveam un concert aniversar Mircea Vintilă, şi acesta se va suspenda. Nu pot să vorbesc de vreo reprogramare, de orice fel, momentan nu se poate face nici măcar o discuţie de principiu", a declarat Catinca Nistor, pentru Agerpres.
Ea a precizat că spectatorii care şi-au achiziţionat bilete pentru spectacolele din luna martie îşi pot recupera contravaloarea acestora de la casele de bilete ale Teatrului Bulandra, iar cei care le-au achiziţionat on-line contactând eventim.ro.
Instituţiile teatrale au anunţat pe paginile de Facebook modalitatea în care va fi returnată contravaloarea biletelor.
Cei care şi-au cumpărat bilete la Teatrul Odeon, de la casa de bilete, îşi pot primi banii înapoi prezentând biletul în format fizic.
"Începând de joi, 12 martie, în termen de maximum 5 zile lucrătoare, contravaloarea biletelor achiziţionate online pentru spectacolele lunii martie va fi returnată în contul din care s-a făcut plata. Cei care şi-au procurat biletele de la Casa de Bilete sunt aşteptaţi de astăzi, până în ziua spectacolului la care şi-au luat bilet, să le fie returnaţi banii. Pentru a fi returnată contravaloarea biletului achiziţionat de la Casa de Bilete, vă rugăm insistent să aveţi la dumneavoastră biletul în format fizic", precizează Teatrul Odeon pe pagina de Facebook.
La fel va proceda şi Teatrul Nottara în privinţa tichetelor achiziţionate online, iar pentru biletele cumpărate de la sediu există, pe lângă posibilitatea returnării contravalorii, şi posibilitatea schimbării acestora pentru altă reprezentaţie sau al spectacol, în limita locurilor disponibile.
Teatrul Mic restituie sumele plătite pe bilete în perioada 10-31 martie şi anunţă pe pagina sa de Facebook programul zilnic de funcţionare al casei de bilete, respectiv de luni până vineri, între 11,00 şi 19,00. Pentru biletele online spectatorii sunt rugaţi să acceseze site-ul www.bilet.ro.
În ceea ce priveşte Teatrul Metropolis, spectatorii vor fi contactaţi direct de reprezentanţii instituţiei în vederea restituirii contravalorii biletelor achiziţionate.
Şi la Teatrul Masca se suspendă activitatea până pe 31 martie, pe site-ul instituţiei precizându-se că vor fi oferite informaţii legate de situaţia biletelor deja achiziţionate.
Actorul şi regizorul Mihai Mălaimare a scris pe pagina sa de Facebook, sub titlul "Firea, aşa cum trebuie să fie un Primar General!", că decizia de suspendare a spectacolelor este una foarte bună.
"A luat decizia suspendării spectacolelor şi eu cred că a făcut foarte bine! Vom avea mai mult timp de repetiţii şi cred că până la urmă lucrurile vor merge. La vremuri grele, măsuri serioase", a scris Mihai Mălaimare.
Aflat în subordinea directă a Ministerului Culturii, Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti nu îşi suspendă deocamdată activitatea, potrivit managerului instituţiei, Ion Caramitru.
Caramitru a declarat pentru Agerpres că a trimis către DSP documentaţia necesară şi aşteaptă decizia acestei instituţii. Caramitru a afirmat că Teatrul Naţional îşi poate continua activitatea, deoarece nicio sală nu are 1.000 de locuri şi nici nu se ajunge la acest număr de persoane prezente în acelaşi spaţiu.
"Noi suntem în subordinea Ministerului Culturii, de la care n-am primit nicio dispoziţie. Teatrele din subordinea primăriei, 14 la număr, pot primi ordin să-şi suspende activitatea, dar aici eu încă nu ştiu ce să fac. Deocamdată, am trimis la DSP toate materialele care sunt cerute şi aşteptăm aviz, pentru că nicio sală a noastră nu are 1.000 de locuri, şi nici cu personalul teatrului nu facem mia de locuri. Sălile au intrări şi ieşiri separate, fiecare dintre ele. Deci, din punctul de vedere al dispoziţiei de ieri (n.r. - duminică) suntem fezabili, dar aşteptăm aviz de acolo. (...) Până diseară la 20,00, când încep cele două spectacole care se joacă astăzi, putem avea dispoziţii să vină şi DSP-ul să ne dea aviz, dacă e cazul, şi să jucăm sau să nu jucăm, în funcţie de ce spun ei. (...) Nu pot să iau o hotărâre în nume propriu", a declarat Caramitru, pentru Agerpres.
Teatrele independente nu sunt obligate să-şi închidă porţile. Unele instituţii îşi respectă programul anunţat, iar altele au găsit soluţii alternative pentru a-şi prezenta spectacolele.
Astfel, Unteatru, condus de Andrei şi Andreea Grosu, anunţă că nu vor suspenda activitatea şi îşi îndeamnă spectatorii să îi urmărească live "prin intermediul transmisiunilor, de pe orice dispozitiv".
"Spectacolele unteatru programate în următoarea perioadă nu se vor suspenda, dar am găsit o soluţie prin care iubitorii de teatru din întreaga ţară să poată urmări live spectacolele noastre, prin intermediul transmisiunilor, de pe orice dispozitiv. Vom reveni cu detalii tehnice până la finalul zilei. În urma deciziilor oficiale comunicate de Primarul General luni, pe 9 martie, valabile pe teritoriul Municipiului Bucureşti, echipa unteatru a decis să regândească activitatea din luna martie, oferindu-le spectatorilor şansa de a urmări toate spectacolele programate în următoarea perioadă, prin intermediul transmisiunilor live. (...) Nu vom suspenda activitatea artistică programată la sediu şi le recomandăm tuturor spectatorilor care şi-au achiziţionat deja bilete la reprezentaţiile din luna martie să ne urmărească pe pagina de Facebook pentru mai multe informaţii de ordin tehnic", se arată pe pagina de Facebook a teatrului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu